Aliaţi ai SUA au condamnat decizia preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan a fost condamnată de aliaţi ai SUA din regiunea Golfului, precum şi de inamicul regional Iran.

26 mart. 2019, 15:03
Aliaţi ai SUA au condamnat decizia preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar şi Kuweit au criticat decizia luată luni de recunoaştere a anexării de către Israel în 1981 a Înălţimilor Golan şi au afirmat că teritoriul ocupat este pământ arab. Riadul şi Abu Dhabi au spus că această decizie este un impediment pentru pace. Iranul a reiterat comentariile, descriind decizia lui Trump ca fiind fără precedent în acest secol şi acuzându-l pe preşedintele american de ”colonialism”.

”Nimeni nu şi-a putut imagina că o persoană din America vine şi dă pământ unei alte ţări de ocupaţie, încălcând legi şi convenţii internaţionale”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, citat de agenţia de presă IRNA.

Trump, alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat în vizită la Washington, a semnat luni un decret de recunoaştere a suveranităţii SUA asupra Înălţimilor Golan. „Aceasta va avea efecte negative semnificative asupra procesului de pace în Orientul Mijlociu şi asupra securităţii şi stabilităţii regiunii”, menţionează agenţia de presă saudită SPA, care a descris decretul drept o încălcare clară a Cartei Naţiunilor Unite.