Alimentaţia bebeluşilor. De ce băieţii au nevoie de altfel de lapte decât fetiţele

Laptele praf pentru bebeluşi ar trebui să aibă compoziţii specifice, în funcţie de sexul copilului, spun oamenii de ştiinţă. De ce? Pentru că şi laptele de mamă, produs de organismul femeilor, este diferit în funcţie de sexul bebeluşului alăptat.

16 feb. 2014, 17:46
Alimentaţia bebeluşilor. De ce băieţii au nevoie de altfel de lapte decât fetiţele

„Personalizarea” compoziţiei laptelui are un impact direct asupra creşterii copilului, dar şi asupra comportamentului şi temperamentului său, efectele putând să persiste toată viaţa, potrivit descopera.ro.

VEZI ŞI: Sfaturi pentru mame: Ce să nu îi dai copilului să mănânce, în primul an de viaţă

În studiile efectuate pe maimuţe rhesus, s-a constatat că femelele produc, pentru puii masculi, lapte cu 35% mai bogat în proteine şi grăsimi, iar laptele este încă şi mai consistent dacă puiul mascul este întâiul născut al femelei, a afirmat Katie Hinde, biolog la Universitatea Hravard. În schimb, când alăptau pui de sex feminin, laptele era mai sărac în grăsimi, dar mai bogat în calciu, probabil pentru a susţine creşterea mai rapidă a scheletului. Pentru puii femele, mamele produceau cantităţi mai mari de lapte şi, în cursul perioadei de alăptare, aceşti pui primeau, până la urmă, aceeaşi cantitate de grăsimi ca şi puii masculi.

CITEŞTE ŞI: Mituri despre creşterea bebeluşilor