Alimente bogate în grăsimi benefice organismului

Cu doar cativa ani in urma, nutritionistii sustineau ca o dieta fara grasimi este esentiala pentru scaderea in greutate, pentru echilibrarea colesterolului si pentru prevenirea bolilor de inima. Exceptand cantitatea, la fel de important este tipul de grasimi consumate. Grasimile daunatoare sanatatii cresc nivelul de colesterol si maresc riscul aparitiei anumitor boli. In acelasi timp, exista grasimi benefice, care protejeaza inima si sustin organismul, cele esentiale precum Omega 3 ajuta mentinerea sanatatii fizice si emotionale.

30 mai 2015, 06:47
Alimente bogate în grăsimi benefice organismului

In ciuda zvonurilor, grasimile nu sunt intotdeauna daunatoare siluetei. Cele daunatoare, grasimile saturate, sunt vinovate de cresterea in greutate, blocarea arterelor si cauzeaza multe alte probleme de sanatate. Insa grasimile mononesaturate, grasimile polinesaturate, si acizii grasi Omega 3 au un efect opus. Ele ajuta la controlarea schimbarilor de dispozitie, prevenirea declinului mintal si chiar la echilibrarea greutatii. Nu trebuie sa eliminam complet grasimile, ci sa facem alegeri sanatoase, sa inlocuim grasimile daunatoare cu cele care promoveaza un stil
de viata sanatos.

O plimbare printre rafturile marilor magazine confirma obsesia pe care am dezvoltat-o pentru alimentele fara grasimi. Oferta este vasta, exista optiuni ce promit ca nu au ingrediente daunatoare. Dar in timp ce oferta de alimente sanatoase s-a marit, in acelasi timp, rata obezitatii se afla intr-o continua crestere. Pentru a preveni obezitatea si eventualele probleme de sanatate, este nevoie de o schimbare a mentalitatii si a stilului de viata. Primul pas este sa includem cateva dintre alimentele cu grasimi benefice in regimul alimentar zilnic.

Peste

Pestele este o sursa bogata de acizi grasi Omega 3. Putem opta pentru somon, macrou, hering, pastrav, sardine sau ton. Acestea sunt grasimi benefice care ajuta la mentinerea sanatatii inimii si pot sustine o buna functionare a creierului. Se recomanda consumul a doua portii de peste, pe saptamana.

Avocado

Deliciosul avocado este foarte bun pentru inima si poate ajuta la ameliorarea simptomelor osteoartritei, datorita grasimilor benefice. Un plus este faptul ca atunci cand este consumat alaturi de alte alimente, ajuta organismul sa absoarba nutrientii. Jumatate de avocado are 115-160 de calorii, in functie de marime. Poate fi adaugat in salate, poti face guacamole sau o pasta de avocado.

Oua

Ouale sunt o sursa convenabila de proteine, iar un ou mare are 5 grame de grasimi, majoritatea grasimi benefice. Pentru a mentine un stil de viata sanatos, se limiteaza aportul la maxim un ou pe zi.

Citeste mai mult pe curademiere.ro