Alimente care nu trebuie reîncălzite. Nu face această greşeală dacă vrei să mănânci sănătos

Nu toată lumea are timp să gătească zilnic şi de multe ori alegem să reîncălzim friptura şi legumele rămase de zilele trecute. Specialiştii în nutriţie avertizează că multe alimente eliberează toxine când sunt reîncălzite. Pe unele este mai bine să le folosiți în salate.

04 apr. 2022, 11:17
Alimente care nu trebuie reîncălzite. Nu face această greşeală dacă vrei să mănânci sănătos

Există alimente care nu trebuie reîncălzite niciodată. Acest proces le poate face toxice pentru organism. De exemplu, dacă ai gătit peşte la cuptor şi broccoli fiert şi ţi-a mai rămas o porţie pe care nu vrei să o arunci, nutriţioniştii nu recomandă reîncălzirea peştelui, dar nici a legumelor verzi.

Legumele verzi conțin foarte mulți nitrați care se transformă în nitriți dacă sunt supuși unor temperaturi mari. Nitriții nu sunt sănătoși și pot avea efecte grave asupra sănătății.

Dacă este reîncălzit, broccoli își pierde din proprietățile nutriționale. Vitamina C și acidul folic, care se regăsesc din plin în interiorul acestei legume, nu reacționează bine atunci când este reîncălzit. Mai mult, acidul folic este distrus în timpul procesului.

La fel şi spanacul ar trebui mâncat mereu proaspăt, chiar dacă este preparat termic.

Nici peștele nu trebuie reîncălzit. Prin reîncălzire, vitamina B6 din preparatele din pește este extrem de sensibilă la caldură.

Citeşte şi: Alimentele-minune care îţi dau energie şi te ajută să slăbeşti. Top 10 alimente pe care să le introduci în dieta zilnică

Ciupercile sunt delicioase fie în mâncare, fie la grătar. Dacă nu le-aţi consumat imediat după ce au fost gătite, este de preferat să le mâncaţi reci într-o salată sau un antreu. Reîncălzite, ciupercile își schimbă compoziția și pot provoca durere și balonare la stomac.

Cartofii sunt de bază în alimentaţia românilor. Dacă nu i-ai consumat imediat ce au fost găţiti, trebuie să ştii că rezistă la frigider până la trei zile. Este recomandat să nu mai fie reîncălziţi pentru îşi pierd proprietăţile şi pot deveni toxici. Cel mai bine ar fi să-i folosiţi într-o salată, ca de exemplu salata orientală.

Citeşte şi: Salata-minune care ține de foame și menține silueta de viespe. Mihaela Bilic a făcut anunțul: Este benefică sănătății și tractului digestiv

Nici sfecla gătită nu trebuie reîncălzită. Dacă faci aceast lucru, nitrați din sfeclă se transformă în nitriți dăunători organismului. Sfecla fiartă rămasă poate fi consumată în salată sau în smoothie.

De asemenea, nutriţioniştii nu recomandă reîncălzirea cărnii de pui. Dacă ţi-a rămas o bucată de pulpă sau piept de pui de seara trecută este indicat să o consumi rece, neîncălzită, într-o salată.