Alimente de dietă care, de fapt, îngraşă. Cori Grămescu recomandă trei trucuri pentru slăbire sănătoasă

Atunci când decidem să ţinem o dietă, ştim că trebuie să alegem alimente sărace în calorii. Frecvent, însă, ignorăm modul în care acestea sunt preparate, aspect extrem de important pentru reuşita unei cure de slăbire.

01 aug. 2021, 13:00
Alimente de dietă care, de fapt, îngraşă. Cori Grămescu recomandă trei trucuri pentru slăbire sănătoasă

Alimente de dietă. Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, atrage atenţia asupra modului de gătire a limentelor dietetice. Mai exact, trebuie să ne ferim de sosuri şi de ingrediente ascunse.

Atenţie la sosuri, smoothie-uri şi ciorbe

Nu e suficient doar să mâncăm ingrediente care, fiecare luate în parte, sunt sănătoase, ci trebuie să fim atenți și la modul cum sunt gătite respectivele alimente. Atunci când ne dorim să pierdem câteva kilograme trebuie să alegem alimente care sunt cât mai simplu pregătite și cât mai ușor de tranșat ingredientele. Cu alte cuvinte, să ne ferim de preparate care conțin tot felul de sosuri sau ingrediente pe care nu le vedem cu ușurință.

Apoi, e important să nu bem caloriile. Smoothie-urile, ciorbele și sucurile sunt greu de estimat caloric și deseori le trecem cu vederea. Nu în ultimul rând, să fim atenți la cantitatea de ulei adăugată la gătire și la modul în care preparăm alimentele. Ar trebui să prioritizăm gătirea prin înăbușire sau la cuptor ori airfryer, la temperaturi moderate”, a explicat Cori Grămescu pentru dcnews.ro.

Alimente de dietă care, de fapt, îngraşă

Cori Grămescu enumeră patru alimente care, la prima vedere, sunt slabe caloric şi ar putea favoriza pierderea kilogramelor în plus. Modul de preparare, însă, poate anula virtuţile dietetice ale acestor alimente, mai cu seamă dacă le consumăm la restaurant, şi nu le preparăm acasă.

Citeste si Jackfruit – fructul care poate înlocui carnea. Fructul Jack reduce riscul de accident vascular şi este ideal în diete

  1. Legumele sotate. ”Deși legumele sunt cele mai sănătoase opțiuni alimentare, în realitate când le comandăm la restaurant sotate, se folosește o cantitate cel puțin generoasă de unt sau ulei și asta face ca o astfel de garnitură să depășească uneori chiar și 400 de kcal, deși legumele însele nu au mai mult de 100 de kcal per porție”, spune specialistul.
  2. Pastele cu legume. Cori Grămescu recomandă unei persoane care vrea să slăbească să nu consume mai mult de 4-5 linguri (40 g) de paste cu legume. Mare atenţie şi la sosul cu care sunt pastele asezonate. Acesta conţine diverse tipuri de grăsimi – ulei de măsline, unt, smântână, parmezan – care cresc semnificativ numărul caloriilor.
  3. Smoothie-urile din comerţ conţin, adesea, fructe, miere, cereale, nuci crude sau fulgi de cocos. Astfel, un smoothie de 500 ml ajunge uşor la 500 de kcal, echivalentul unei mese principale.
  4. Sorbetto de fructe. Deşi, teoretic, acesta ar trebui să conţină doar fructe, produsul din comerţ conţin cantităţi mari de zahăr: „O cupă de sorbetto conține în realitate 130 de kcal, ceea ce nu este foarte mult, însă problema apare din faptul că majoritatea oamenilor mănâncă 2-3 cupe de înghețată, de unde și aportul crescut de calorii”.

Regulile de aur ale slăbirii sănătoase: consecvenţă în mâncatul sănătos şi sport

Cori Grămescu atrage atenția asupra faptului că slăbitul nu presupune înfometare. Slăbitul sănătos are la bază adoptarea unei alimentaţii sănătoase pe termen lung şi mişcare. Din când în când, sunt permise mici ”tratații” mai puțin sănătoase, care ne ajută să nu acumulăm frustrări.

Sportul creează un deficit caloric eficient fără să ne înfometăm. Consumând calorii în activitățile fizice și cele sportive zi de zi reușim să atingem ținta de deficit caloric de 500-1000 de kcal pe zi fără să reducem drastic mâncarea”, precizează specialistul.

Citeste si Cea mai mare greşeală pe care o faci în bucătărie. Tu unde ţii roşiile?