Alimente pentru o imunitate de fier

Odată cu venirea toamnei, organismul nostru devine mai vulnerabil. El are nevoie de ajutor pentru a se adapta la schimbările de temperatură. Alimentația sănătoasă, echilibrată și diversificată este principalul secret pentru a scăpa de afecțiunile de sezon.

02 oct. 2017, 08:14
Alimente pentru o imunitate de fier

Ficat de vițel, contra infecțiilor

Studiile de specialitate relevă faptul că zincul acţionează eficient împotriva infecţiilor. Carnea de pui sau de curcan, fructele de mare, tonul, ficatul de viţel şi fulgii de ovăz sunt alimente bogate în zinc, care nu trebuie să-ţi lipsească din dieta zilnică.

Rădăcină de ghimbir împotriva răcelii

Rădăcina de ghimbir este ideală pentru prevenirea și combaterea răcelilor de sezon. E bună când suferi de roșu în gât gât, răgușeală, tuse, favorizând expectorația și accelerând vindecarea. Rade un pic de rădăcină de ghimbir peste peștele la cuptor, amestec-o în sosuri și garnituri.

Usturoi, rol antibiotic

Usturoiul are în compoziție compuși care conțin sulf, precum alicina, cu rol în întărirea sistemului imunitar. Este considerat un antibiotic natural, cu condiția să fie consumat crud sau macerat în ulei de măsline. Moleculele sale active sunt eliberate atunci când căţeii de usturoi sunt zdrobiţi. Se recomandă să consumi 6 căței de usturoi pe săptămână.

Ceapă, în stări gripale

Oferă belșug de vitamine (A, PP, B5, C, E) și oligoelemente (bariu, cobalt, fier, cupru, iod, magneziu, siliciu). Este adesea recomandată în caz de gripă, guturai, bronșită, laringită. Crizele de tuse pot fi calmate cu remedii pe bază de ceapă coaptă, pentru că în această stare are acțiune emolientă și expectorantă. O poți consuma crudă și sub formă de ceai. Prepară-l dintr-un litru de infuzie de muguri de brad în care fierbi 5 cepe, iar la final adaugi 10 g miere. Bea 1-2 căni cu ceai pe zi.

Fructe și legume, pentru vitamina C

Deoarece organismul nu e capabil să secrete singur vitamina C, ai nevoie de un regim variat, bogat în fructe şi legume care să-ţi crească rezistenţa organismului. Pe lângă faptul că menţine ţesuturile tinere, acidul ascorbic susţine imunitatea, protejându-te astfel de infecţii. Poţi consuma, la alegere, câte două porţii zilnice de varză roşie, broccoli, ardei roşu, citrice, kiwi.

Migdale, rezervă de vitamina E

Vitamina E este cheia unui sistem imunitar puternic. Printre alimentele care o au în compoziție se numără migdalele. O jumătate de ceașcă de migdale crude oferă doza zilnică recomandată de vitamina recunoscută pentru proprietățile sale protectoare, antioxidante.

Lactate fermentate, protecție naturală

Iaurtul grecesc stimulează sistemul imunitar și ajută la combaterea bolilor. El poate fi, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D. Aceasta mecanismele naturale de protecție a organismului împotriva bolilor. Este sursă de probiotice, care cresc rezistența organismului împotriva virusurilor. Dacă nu îți place iaurtul, îl poți înlocui cu kefir, sana sau cu lapte bătut.

Curcuma, sursă de antioxidanți

Curcumina, ingredientul activ dintr-un binescunoscut condiment numit turmeric (sau curcuma) este cel mai puternic antioxidant natural și are rol în creștera imunității. Două-trei linguriţe de curry pe zi, presărate pe carnea de peşte sau de pui, sunt de ajuns ca să acoperi doza zilnică recomandată de curcumină.

Pește gras, pentru omega 3

Peștele gras trebuie introdus în meniu măcar de 3 ori pe săptămână. De ce? Pentru că este o sursă excelentă de omega 3, un aliat al imunității. Consumă ton, somon, hering, sardine, preparate la grătar sau la cuptor, cu garnitură de legume.

Truc CPF

Ca să previi răcelile în sezonul rece, urmează o cură cu vin de ceapă, 2 săptămâni. Îl prepari din 150 g ceapă fărâmițată, 100 g miere și vin roșu de bună calitate, până completezi o sticlă de 1 litru, apoi lași la macerat 10 zile. Iei 3 linguri de vin înainte de mesele principale ale zilei.

Citeşte şi 5 alimente care-ţi dau energie