Alimentele de bază devin produse de lux! O sticlă de ulei ar putea ajunge la 20 de lei, iar pâinea s-ar putea scumpi cu 10% până în toamnă

Vești cumplite pentru români! Seceta severă din acest an a făcut ravagii în România, mai cu seamă în buzunarele românilor.

12 aug. 2022, 17:06
Alimentele de bază devin produse de lux! O sticlă de ulei ar putea ajunge la 20 de lei, iar pâinea s-ar putea scumpi cu 10% până în toamnă

Alimentele de bază vor continua să se scumpească. La toamnă, am putea plăti cu 30%-40% mai mult pe o sticlă de ulei, spun producătorii. Iar pentru o pâine am putea scoate din buzunar cu 10% mai mult. Concret, uleiul ar putea ajunge un aliment de lux pe care să-l cumpărăm cu 20 de lei, iar pe cea mai ieftină pâine, care acum costă 1,7 lei, am putea plăti 2 lei sau chiar mai mult. În aceste momente, preţul la pâine variază între 1,7 lei şi 7,50 lei.

Alimentele de bază devin produse de lux! Scumpiri semnificative la ulei şi pâine până în toamnă

Fermierii susțin că îngrășămintele pe care le foloseau până acum nu se mai găsesc sau, dacă există, prețul lor este mult mai mare ca în anii trecuți. De asemenea, şi cerealele se scumpesc din ce în ce mai mult. Dacă în 2021 o pâine de 500 de grame, spre exemplu, ajunsese să coste 5,64 de lei, acum prețul ei e de 7,39 de lei. Totuși, din toamnă, acest produs ar putea ajunge 9 lei, adică cu 2 lei în plus față de prezent.

Citeste si Modul ingenios în care s-a răzbunat un roman pe șeful ANPC,  pentru scumpirea uleiului! “Mă bucur să constat că există stocuri şi pentru glume de prost gust”

Producţia foarte scăzută de floarea-soarelui, dar şi cheltuielile mai mari cu energia electrică și gazul sunt principalii factori care stau la baza scumpirii uleiului. Floarea-soarelui este una dintre culturile distruse de seceta severă din acest an. Dacă anul trecut agricultorii aveau o producţie de seminţe de floarea-soarelui de 3 tone la hectar, anul acesta producţia s-a înjumătăţit. Practic, vorbim despre o tonă, o tonă şi jumătate de seminţe de floarea-soarelui la hectar.

Reprezentanții Asociației pentru Protecția Consumatorului sunt de părere că scumpirea uleiului nu este justificată.

Acest preț este un preț mult mai mare decât prețurilre care se practică în UE. Atâta timp cât nu are pe etichetă mențiunea de primă presă, care e un ulei de o calitate superioară, celelalte uleiuri sunt identice din punct de vedere al calității”, a spus Costel Stanciu, reprezentant Asociația Protecția Consumatorului, potrivit stirilekanald.ro.

Citeste si Adrian Vasilescu (BNR): ”Peste tot cresc preţurile, dar la noi cresc mai mult. Scumpirea facturilor e mai mare decât în toată Europa”