Alimentele pe care ar trebui să le consume orice persoană. Reduc riscul de cancer, protejează inima şi curăţă plămânii

Specialiştii recomandă consumul de alimente şi suplimente care conţin sulforafan. Această substanţă previne cancerul de colon, protejează inuma şi curăţă plămânii.

11 mai 2022, 10:44
Alimentele pe care ar trebui să le consume orice persoană. Reduc riscul de cancer, protejează inima şi curăţă plămânii
Alimentele care reduc riscul de cancer. Trebuie să le consumi zilnic

Alimentele pe care ar trebui să le consume orice persoană. Este vorba despre alimentele care conţin sulforafan. Această substanţă se făseşte în broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles şi kale.

Alimentele care reduc riscul de cancer. Trebuie să le consumi zilnic

Potrivit celor mai recente studii, sulforafanul protejează inima împotriva bolilor cardiovasculare, prin reducerea inflamației din corp. De asemenea, această substanţă ajută în procesul de detoxifiere şi de prevenţie a proliferărilor celulare maligne. Astfel, se reduce riscul formării tumorilor maligne.

Citeşte şi Ceai de leuştean, cea mai simplă şi mai ieftină cură de detoxifiere

În cazul persoanelor cu diabet, alimente pe bază de sulforafan ajută la controlul glicemiei. De asemenea, această substanţă combate constipaţia.

Trebuie să ştiţi că sulforafanul este activat în prezența unei enzime din crucifere, denumită mirozinază. Aceasta este activată la rândul ei atunci când plantele sunt “atacate”, adică atunci când le tăiem, le mărunțim, le mestecăm.

Rhonda Patrick, un renumit cercetător american, a explicat recent câteva dintre beneficiile pe care le au alimentele și suplimentele cu sulforafan pentru sănătate.

“Există dovezi care susțin faptul că sulforafanul, o componentă importantă din crucifere, este implicat în activarea unor gene responsabile cu procesul de detoxifiere a organismului.

Există unele persoane la care variantele genelor implicate în detoxifiere nu sunt la fel de eficace. De aceea, persoanele fără aceste gene au un risc mai mare de cancer, în special cancer de colon. Dar dacă aceste persoane consumă multe crucifere bogate în sulforafan (broccoli, conopidă, varză, kale), atunci riscul scade.

Germenii de broccoli au de 100 de ori mai mult sulforafan decât broccoli. Este ideal ca atât germenii cât și broccoli să fie consumate nepreparat termic. În momentul în care cruciferele sunt gătite, cantitatea de sulforafan scade. Există un truc pentru cei care consumă cruciferele gătite: pentru o cantitate optimă de sulforafan, le pot combina cu semințe pudră de muștar. Această combinație crește de 4 ori cantitatea de sulforafan din broccoli.

Eu îmi prepar broccoli foarte puțin la abur, ideal între 1 minut și 3 minute, adaug unt de la animale crescute cu iarbă și pudră din semințe de muștar” a declarat cercetătorul american în podcastul Huberman Lab, potrivit csid.ro. 

Sulforafanul duce, în 24 de ore, la eliminarea din corp, prin urină, a unor substanțe nocive precum benzenul rezultat din fumat și expunerea la poluare. De asemenea, prin sulforafan se elimină și acroleina rezultată din transformarea termică a unor grăsimi, prin gătit la temperaturi înalte.

Citeşte şi Care este cea mai sănătoasă pâine pentru tranzitul intestinal. Cum să o alegi şi la ce trebuie să fii atent