Alimentele pe care românii nu le consumă, dar sunt cele mai sănătoase. Prelungesc viața chiar și cu zece ani

Cercetătorii în domeniul dependenței și specialiștii în sănătate au descoperit câteva lucruri ce le vor fi benefice celor ce încearcă să aibă o viață cât mai sănătoasă.

13 ian. 2024, 13:30
Alimentele pe care românii nu le consumă, dar sunt cele mai sănătoase. Prelungesc viața chiar și cu zece ani

O echipă internaţională formată din specialişti în sănătate publică, cercetători în domeniul dependenţei, specialişti în sănătate cardiovasculară şi metabolică şi nutriţionişti a descoperit că trecerea de la o dietă occidentală tipică la un regim alimentar mai sănătos ar putea adăuga 10 ani de viaţă pentru o persoană de vârstă mijlocie.

Citește și Vouchere alimente 2024. Când intră prima tranşă de 250 de lei pe cardurile sociale în noul an

Într-un studiu, prezentat recent în revista Nature Food, grupul a analizat datele privind dieta persoanelor înscrise în studiul UK Biobank.

Peștele alb și cerealele integrale, recomandate de medici

Cercetările anterioare au arătat că dietele nesănătoase conduc la peste 75.000 de decese premature în fiecare an numai în Marea Britanie.

Cercetătorii spun că cerealele integrale, peștele alb și carnea albă sunt unele dintre alimentele recomandate pentru o viață lungă și sănătoasă.

„Rezultatele au arătat că dietele asociate cu longevitatea conțineau cantități moderate de cereale integrale, fructe, pește și carne albă; o cantitate mare de brânzeturi și produse lactate, legume și nuci; o cantiate relativ mică de ouă, carne roșie și băuturi zaharoase; o cantitate mică de cereale rafinate și carne procesată”, se arată în studiu, potrivit Nature.com.

Astfel, cele mai puțin benefice alimente sunt considerate băuturile zaharoase și carnea procesată, iar cele mai benefice, care sporesc longevitatea, sunt cerealele integrale și nucile.

Echipa de cercetare a accesat date dintr-un studiu pe termen lung implicat în investigarea contribuţiilor predispoziţiei genetice versus expunerea la mediu în ceea ce priveşte dezvoltarea bolilor la oameni.

Acesta se desfăşoară din 2006 şi implică colectarea unor cantităţi masive de date de la o jumătate de milion de voluntari din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani.

Planul este de a urmări starea de sănătate a celor înscrişi timp de cel puţin 30 de ani, iar pentru acest nou studiu, cercetătorii au analizat în mod special obiceiurile alimentare ale tuturor voluntarilor din baza de date.

Pentru a afla mai multe despre impactul comportamentului alimentar asupra speranţei de viaţă, aceştia au grupat persoanele în funcţie de modelele alimentare, observând cum acestea s-au schimbat de-a lungul anilor.

Comparând rezultatele persoanelor care au trecut de la modele alimentare nesănătoase la cele sănătoase cu cele ale persoanelor care nu au făcut aceste schimbări, oamenii de ştiinţă au descoperit că o trecere la o alimentaţie mai sănătoasă ar putea adăuga ani la speranţa de viaţă.

Printre altele, aceștia au constatat că persoanele de vârstă mijlocie care au trecut de la o dietă nesănătoasă la o dietă sănătoasă şi au menţinut acest model au câştigat în medie aproape 10 ani de viaţă.

Schimbările sănătoase făcute mai târziu în viaţă au prelungit, de asemenea, durata de viaţă dar nu la fel de mult.

Citește și 12 alimente, condimente și ierburi care îți curata sângele și 5 alimente sănătoase pe care sigur nu le mananci

Cercetătorii sugerează că guvernele şi autorităţile din domeniul sănătăţii ar putea influenţa politicile de sănătate pentru a îmbunătăţi speranţa de viaţă a oamenilor în general, cum ar fi adăugarea de taxe pentru alimentele nesănătoase şi subvenţionarea celor sănătoase.