Cu cât se scumpesc alimentele din 2012

Alimentele se vor scumpi de anul viitor cu 5-7 procente, spun patronatele din industrie. Scumpiri pe bandă rulantă sunt anunţate la pâine, lapte sau preparate din carne. Creşterile de preţ merg mână în mână cu scumpirile la gaze, combustibil şi curent.

RomaniaTV.net
26 oct. 2011, 12:25
Cu cât se scumpesc alimentele din 2012

„Preţurile vor creşte în următoarele două-trei luni de zile cu aproximativ 5-7%”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu pentru RTV.

„5-7% este o modificare de preţ normală. Nu înseamnă nici scumpire, nici ieftinire. O scumpire urâtă ar însemna să crească cu peste 10%”, a spus Sorin Minea de la Asociaţia Română a Cărnii pentru RTV.

Explicaţiile patronatelor pentru aceste creşteri de preţ sunt legate de modificările tarifelor la combustibil, energie şi gaze naturale.

„De o bună perioadă ele tot cresc şi preţurile la alimente nu au fost modificate. În condiţiile astea, se poate vorbi despre o creştere a preţurilor care să fie un cumul al procentelor cu care au crescut aceste produse de-a lungul timpului, în decursul ultimei jumătăţi de an sau chiar un an”, a mai spus Dragoş Frumosu.

Alţi factori care vor influenţa creşterile de preţuri de anul viitor sunt scumpirile operate de transportatori, preţurile de la bursă ale cerealelor sau o eventuală depreciere a cursului leu-euro.

În plus, patronatele susţin că sărăcia i-a adus pe români în situaţia de a cumpăra tot mai puţine alimente. „Vânzările au scăzut dramatic în ultima perioadă, ca urmare a scăderii puterii de cumpărare. În doi ani de zile cam cu 25-28%. Ne referim la o medie în care intră şi pâinea şi laptele şi carnea şi preparatele din carne. În general lucrurile care se consumă zilnic”, a conchis Dragoş Frumosu.

Ministrul Tabara va vorbi în direct la RTV, astăzi de la ora 19.00, despre cresterea preţurilor şi despre cât de scumpă va fi mâncarea în 2012.


loading...
Partenerii noștri