Alimentele-vedetă în Postul Crăciunului. Te ajută să slăbeşti şi sunt pline de substanţe nutritive

Alimentele pe care le consumăm în post ne pot ajuta să slăbim sau să ne menţinem greutatea. În aceeaşi măsură, însă, alegerile neinspirate pot duce la acumularea kilogramelor în plus, la aceasta adăugându-se şi carenţele nutriţionale specifice unei perioade în care nu consumăm produse provenite de la animale.

13 nov. 2021, 20:45
Alimentele-vedetă în Postul Crăciunului. Te ajută să slăbeşti şi sunt pline de substanţe nutritive

Alimentele-vedetă în Postul Crăciunului. Reputatul medic nutriţionist Ioan Florin Bălănică trece în revistă cele mai recomandate alimente în perioada postului, care nici nu ne privează de prea multe vitamine şi minerale, nici nu favorizează acumularea kilogramelor în plus. Dimpotrivă, ne ajută să slăbim mai uşor şi sunt bogate în principii nutritive.

Alimentele-vedetă în Postul Crăciunului: leguminoasele, sfecla roşie, varza

Fasolea uscată sau verde, spanacul, năutul, sfecla roşie şi varza sunt în topul alimentelor care trebuie consumate în perioada postului. Nu trebuie să fugim nici de forma congelată a acestor alimente, arată reputatul specialist, „deoarece păstrează o mare parte din încărcătură nutrițională din starea crudă„.

FASOLEA este un aliment recomandat în perioada postului, cu un conținut ridicat de carbohidrați, ceea ce impune precauție la persoanele cu disglicemie. FASOLEA VERDE şi SPANACUL sunt două alimente greu de achiziționat proaspete în această perioadă, dar le putem consuma și dacă sunt congelate, deoarece păstrează o mare parte din încărcătură nutrițională din starea crudă.

NĂUTUL este similar cu fasolea și îl recomad să fie consumat mai ales de persoanele supraponderale deoarece spre deosebire de fasole are mai puține calorii. O variantă a năutului este hummusul, preparatul rapid și gustos, pe care îl putem combină cu o salată sau chiar cu o felie de pâine integrală.

Recomand consumul de SFECLA ROȘIE, mai ales în această perioada a sezonului rece, deoarece înlătură oboseală, ajută la prevenirea anemiei şi e un bun stimulent al sistemului imunitar. Este bogată în minerale și poate fi un ingredient cheie în salate, în diferite combinații.

VARZA este o vedetă a regimului de post și este bogată în vitamine și minerale, cu un conținut ridicat de fibre alimentare importante pentru o digestie sănătoasă. Consumată fie în stare crudă sau în saramură, poate fi inclusă la orice masă„, arată medicul nutriționist pe dcmedical.ro

Cum putem evita îngrăşarea în Postul Crăciunului

Dr. Ioan Bălănică atrage atenţia asupra greşelilor majore pe care le facem atunci când postim, greşeli care nu duc doar la acumularea rapidă a kilogramelor în plus, dar ne şi pot îmbolnăvi.

În perioada de post, majoritatea oamenilor iau în greutate deoarece consumă cantități crescute de cartofi şi paste făinoase, bogate caloric și în carbohidrați. Recomand consumul moderat al acestora, mai ales la persoanele supraponderale și introducerea preparatelor din făină integrală în locul celor din făină albă.

Citeste si De ce e bine să pui bicarbonat de sodiu în tigaia în care căleşti ceapa. Trucul minune al gospodinelor pricepute

De asemenea, recomand să EVITAȚI mezelurile sau pateurile de post, bogate în aditivi și coloranți și înlocuirea acestora cu fructele, legumele, tocănițele preparate acasă”, atrage atenţia reputatul specialist.

Alimentul de care ar trebui să ne ferim în Postul Crăciunului

Fără zahăr în post, ne recomandă nutriţionistul Mihaela Bilic. Deși nu este interzis de Biserică în Postul Crăciunului, specialistul ne recomandă să ne ferim de el.

Renunţaţi complet la zahăr. Conţine foarte multe calorii goale, fără un aport de nutrienti. Ca urmare a vitezei cu care se absoarbe în sânge, determină o secreţie crescută de insulină, hormon care stochează suplimentar grăsimea la nivelul abdomenului”, a explicat Mihaela Bilic. Persoanele care nu pot renunţa la desert se pot orienta către salate de fructe, recomandă specialistul.

Citeste si Greşeala pe care o faci atunci când găteşti supă cu găluşte. Secretul unor găluşte perfecte