Alimentul de bază care s-a scumpit enorm, iar în unele țări a devenit un lux. Care este avertismentul ONU și al Băncii Mondiale

Prețurile la alimente au atins cote alarmante. În unele țări prețul cepei a explodat, iar oamenii se feresc să mai cumpere alimentul care era nelipsit din casele lor până în prezent.

24 feb. 2023, 15:23
Alimentul de bază care s-a scumpit enorm, iar în unele țări a devenit un lux. Care este avertismentul ONU și al Băncii Mondiale
Alimentul de bază care s-a scumpit enorm, iar în unele țări a devenit un lux.

Alimentul de bază care s-a scumpit enorm, iar în unele țări a devenit un lux. Această creștere alarmantă i-a determinat pe reprezentanții mai multor state să ia mai multe măsuri pentru a asigura necesarul populației.

Citește și Criză alimentară în Marea Britanie! Fructe și legume raționalizate în supermarketuri

Alimentul de bază care s-a scumpit enorm, iar în unele țări a devenit un lux

Prețurile exagerate la ceapă au determinat scumpiri în lanț și la alte alimente de bază, iar acest lucru îi îngrijorează pe reprezentanții ONU, dar și pe cei ai Băncii Mondiale care se tem că există un risc major de malnutriție la nivel mondial.

Lalaine Basa este din Filipine și până în prezent, obişnuia să cumpere un kilogram de ceapă pentru a face pacheţele de primăvară la firma sa de catering din nordul Manilei, însă din cauza exploziei prețurilor aceasta a schimbat reţeta pentru a utiliza jumătate din cantitatea obişnuită, transmite Bloomberg.

Această explozie a prețului cepei alimentează printre altele inflaţia şi totodată, a determinat unele ţări să ia măsuri pentru a-şi asigura necesarul. Marocul şi Turcia au oprit deja unele exporturi, la fel ca şi Kazahstanul, iar autorităţile din Filipine au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.

Însă restricțiile nu s-au oprit doar la ceapă, iar pe listă au fost incluse morcovii, tomatele, cartofii şi merele, afectând cantităţile disponibile la nivel mondial, au avertizat recent ONU şi Banca Mondială.

În Marea Britanie, autoritățile au impus deja o raționalizare a achizițiilor la anumite fructe şi legume care au înregistrat recolte mici din sudul Spaniei şi nordul Africii.

„Doar o cantitate suficientă de calorii nu este de ajuns. O dietă de calitate este o legătură vitală între securitatea alimentară şi nutriţie. O dietă de calitate slabă poate duce la diferite forme de malnutriţie”, a spus Cindy Holleman, economist şef la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Această explozie a preţurilor este efectul secundar al inundaţiilor catastrofale din Pakistan, al frigului care a afectat stocurile în Asia Centrală şi al războiului din Ucraina, la care se adaugă seceta severă și creşterea preţurilor la seminţe şi îngrăşăminte cu care se confruntă fermierii din Africa de Nord.

Tim Benton, cercetător specializat pe riscuri emergente la grupul Chatham House din Londra, susține că această situaţie va modifica agenda politică la nivel global, iar nutriţia va ocupa un loc din ce în ce mai important pe agenda guvernelor.

„Nu doar faptul că există pericolul de foamete în Cornul Africii ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu crizele actuale. Este creşterea extinsă a nutriţiei de slabă calitate. Nutriţia începuse încă dinainte să se înrăutăţească la nivel global”, a spus cercetătorul.

De asemenea, Tim Benton a avertizat că pentru moment, chiar dacă multe guverne sunt fericite să subvenţioneze importurile de făină pentru a-şi menţine cetăţenii fericiţi, există un sprijin limitat pentru cultivatorii de legume. Rezultatul este că lumea produce prea multe cereale, zahăr şi uleiuri vegetale decât necesarul nutriţional şi doar o treime din fructele şi legumele de care are nevoie.

Citește și Mihaela Bilic explică ce înseamnă o alimentație sănătoasă: „Tot ce e gras e sănătos, de la unt la ciocolată. Dacă ceva ne place cu adevarat, înseamnă că ne face bine”