Alimentul mai nociv decât fumatul pe care îl consumi zilnic

Dacă te gândeai că mai nociv ca tutunul n-are ce să fie, ei bine te-ai înșelat! Există un aliment pe care cu toții îl consumăm, deși este nociv pentru inimă, pancreas, ficat, rinichi, dinți, creier și chiar pentru sistemul nostru digestiv. Acest aliment are un imens potențial cancerigen.

02 aug. 2015, 11:49
Alimentul mai nociv decât fumatul pe care îl consumi zilnic

Îl găsim peste tot: în pâine, în cafea, în sucuri și prăjituri, ba chiar și în maioneze și sosuri. Specialiştii din lumea întreagă au ajuns la aceeaşi concluzie: acest aliment este mai nociv decât fumatul.

Este vorba despre zahărul alb procesat, pe care îl consumăm cu toţii, zilnic. Digestia glucidelor începe încă de la nivelul cavităţii orale, atunci când mestecăm alimentele şi acestea se dizolvă în salivă. Pancreasul, care secretă insulina – singurul hormon care poate băga glucoza în celule (glucoza rezultă din metabolizarea zahărului în organism), este deja alertat să secrete insulină.

Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât pancreasul secretă și mai multă insulină, ceea ce poate duce în timp la afectarea acestuia.

În ce fel afectează zahărul inima? Ei bine, inima este împărţită funcţional în 2 jumătăţi: inima dreaptă şi inima stângă.

Sângele ajunge în inima dreaptă de la plămâni, unde a fost deja încărcat cu oxigen. Mai departe inima dreaptă împinge sângele în artere – vase care duc sânge cu oxigen – propulsând sângele în tot corpul.

Celulele folosesc oxigenul în respiraţia celulară, în urma căreia rezultă dioxidul de carbon, gaz pe care îl elimină. Acest gaz este dat afară din celule şi cărat de sânge prin sistemul venos până la inima stângă. Inima stângă împinge acest sânge către plămâni pentru a elimina dioxidul de carbon (îl expirăm) şi a capta din nou oxigen. Şi astfel ciclul se reia.

Dar unde intervine zahărul? Ei bine zahărul este metabolizat în organism până la glucoză, o moleculă osmotic activă, adică trage apă către ea. Aflându-se în sânge, glucoza trage apă din celule şi o reţine în sânge.