Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş, audiaţi la ICCJ. Cei trei vor să scape de controlul judiciar

Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoș și complicii lor, judecați pentru fapte de corupție, au ajuns, marţi, la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie, unde sunt audiaţi în dosare penale cu un prejudiciu de zeci de milioane de euro. Ei încearcă să scape de controlul judiciar.

12 ian. 2016, 07:54
Alina Bica, Dorin şi Alin Cocoş, audiaţi la ICCJ. Cei trei vor să scape de controlul judiciar

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis să îi pună sub control judiciar pe Dorin și Alin Cocoș şi pe fosta şefă a DIICOT Alina Bica. Decizia Instanţei Supreme este definitivă.

Alina Bica a fost trimisă în judecată de DNA în două dosare pentru fapte de corupţie cunoscute ca „Bica 1” şi „Bica 2”. Cele două cauze privind faptele referitoare la ANRP au fost conexate şi s-a format un nou dosar, prin disjungere, în care să fie judecaţi Alina Bica şi Adriean Videanu, pentru infracţiuni care nu au legătură cu retrocedarea terenurilor.

Dosarul „Bica 1” a fost trimis în instanţă în luna decembrie 2014, Alina Bica fiind acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Au fost deferite Justiţiei pentru aceeaşi faptă şi alte persoane care erau în componenţa comisiei: Crinuţa Dumitrean, preşedinte ANRP, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, toţi în stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepreşedinte ANRP, Cătălin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, şef birou în Ministerul Justiţiei, toţi sub control judiciar, şi Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru corupţie în altă cauză.

De asemenea, au fost deferiţi Justiţiei evaluatorul Emil Nuţiu, în stare de arest preventiv, şi omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

Dosarul „Bica 2” a fost trimis de DNA în instanţă pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stând în arest preventiv în perioada 31 ianuarie – 6 februarie.

În acest dosar, Dorin Cocoş este acuzat de trafic de influenţă (două fapte) şi dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoş, de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită (două fapte), abuz în serviciu (două fapte) şi favorizarea făptuitorului (două fapte), iar Ionuţ Florentin Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote părţi egale cu acesta, un teren în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi în Snagov, judeţul Ilfov.

Procurorii susţin că primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

Dorin și Alin Cocoș, pusi sub control judiciar, în dosarul „Bica 2”

Dorin și Alin Cocoș au fost pusi sub control judiciar în dosarul Bica 2, in urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.  Dorin Cocoș este acuzat de trafic de influență (două fapte) și dare de mită, iar fiul acestuia, Alin Cocoș, de complicitate la trafic de influență și complicitate la dare de mită.

Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru luare de mită (2 fapte), abuz în serviciu (2 fapte) și favorizarea făptuitorului (2 fapte), iar Ionuț Florentin Mihăilescu este acuzat de complicitate la luare de mită.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.