Alina Bica a părăsit Costa Rica în iulie. Unde se află fosta şefă DIICOT, dată în urmărire UPDATE

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare, nu se mai află în Costa Rica din luna iulie, scrie Rise Project, care publică un registru de intrări-ieşiri din ţară pe numele fostei şefe DIICOT. Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a afirmat joi că Alina Bica ar fi în Spania.

28 nov. 2019, 08:22

UPDATE Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a afirmat joi că Alina Bica ar fi în Spania.

„Ieri am aflat vestea privind decizia în cazul fostului secretar de stat. Nu am niciun alt semnal oficial. Ministerul Justiției își exercită atribuțiile indiferent de persoană. Dacă nu mă înșel, e într-o țară UE, Spania parcă. Nu e necesar ca Ministerul Justiției să declanșeze proceduri de extrădare. Personal, nu pot decât să regret”, a declarat joi Cătălin Predoiu.

______

„Fugara Alina Bica a plecat de mult din Costa Rica. Registrul de intrări – ieșiri arată că aceasta a părăsit țara central americană unde își găsise refugiu pe 5 iulie acest an.

În total, fosta șefă a DIICOT a petrecut 19 luni pe meleaguri costaricane în compania Elenei Udrea, a soțului său și a asociaților locali.

A fost un periplu plin de suspans care a culminat cu arestarea din octombrie anul trecut, când ambele, Bica și Udrea, au fost reținute de Interpol în San Jose, capitala Costa Rica.

Bica este condamnată definitiv pentru că, în timp ce conducea DIICOT, a încercat să obțină o sentință cu suspendare pentru Ovidiu Tender, afacerist care a ajuns însă în cele din urmă după gratii.

Acesta și-a derulat cea mai mare parte a afacerilor în România și pe continentul african însă și în Cuba, țară aflată în proximitatea Costa Rica”, au scris jurnaliştii Rise Project pe Facebook.

De altfel, plecarea ei şi a Elenei Udrea din Costa Rica fusese confirmată încă de atunci de autorităţile locale. 

„Ele au părăsit țara vineri, respectiv sâmbătă (5, respectiv 6 iulie – n.r.)”, a declarat Victor Barrantes, viceministrul de Interne din Costa Rica, pe 9 iulie, pentru Antena 3.

Viceministrul Barrantes a mai precizat că solicitanții de azil în Costa Rica trebuie să notifice autoritățile de imigrare în cazul în care părăsesc țara, în caz contrar procedura de acordare a azilului trebuind să fie luată de la capăt. Mai mult, în cazul în care se întorc în țara de origine pierd automat statutul de solicitanți de azil.

Alina Bica, fostă şefă a DIICOT, a fost dată în urmărire, miercuri, după condamnarea definitivă la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul de favorizare a omului de afaceri Ovidiu Tender.  Fotografia ei a fost postată miercuri pe site-ul Poliţiei Române la secţiunea „persoane urmărite”.

Alina Bica este urmărită pentru că se sustrage punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de 4 ani de închisoare, după ce a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins, miercuri, apelul formulat de Alina Bica la sentinţa prin care a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă.

Citeşte şi: Alina Bica, dată în urmărire după condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare