Alina Bica se întoarce după gratii. Fosta şefă DIICOT a fost arestată preventiv

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile în noul dosar în care este acuzată că a luat mită, au decis magistraţii de la Înalta Curte. Alături de ea a fost arestat preventiv şi fostul şef ANAF Şerban Pop pentru complicitate la dare de mită.

RomaniaTV.net
02 sept. 2015, 14:07
Alina Bica se întoarce după gratii. Fosta şefă DIICOT a fost arestată preventiv

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă şi poate fi contestată de Alina Bica şi Şerban Pop. Măsura este executorie, însă, motiv pentru care fosta şefă DIICOT şi fostul şef al ANAF vor fi încarceraţi.

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica se întoarce astfel după gratii, ea fiind arestată preventiv şi în perioada 22 noiembrie 2014 – 21 aprilie 2015.

DNA a anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, că a dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a Alinei Bica, pentru luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, şi a lui Şerban Pop, acuzat de complicitate la dare de mită.

Alina Bica a compărut miercuri în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi, după ce procurorii DNA au cerut arestarea sa preventivă pentru luare de mită.

Citeşte şi: Procurori: Alina Bica A GRĂBIT CLASAREA dosarului lui Horia Simu. Mita a primit-o ACASĂ

La ieşirea din sediul ICCJ, Alina Bica nu mai avea cătuşe la mâini, întrucât ordonanţa de reţinere a expirat. Fosta şefă a DIICOT a ieşit împreună cu soţul ei, Mircea Bica, şi le-a spus jurnaliştilor că preferă să nu facă declaraţii, mai ales că se simţea rău. „Mi-e foarte rău şi chiar nu comentez de data asta. Mă simt foarte rău”, a declarat Alina Bica.

„Atât doamna Bica, cât şi eu am fost în stare de şoc la sediul DNA. Ni s-a părut fantastică şi incredibilă maniera în care a fost adusă şi propusă pentru arestare preventivă a treia oară”, a subliniat Laura Voicu.

Avocatul fostei şefe DIICOT a subliniat că Alina Bica „nu a luat niciun ban de la nimeni” şi că la dosar nu există nicio probă care să o incrimineze, în afară de denunţul fostului său asistent Florentin Mihăilescu, care „vrea să îşi cumpere libertatea”.

Alina Bica, înfundată de fostul său consilier. Ce spune denunţul pe baza căruia a fost reţinută din nou

„În acest dosar nu există decât denunţul d-lui Mihăilescu, nu e coroborat cu nicio altă probă, nu este nimeni să spună că d-na Bica ar fi primit un leu sau un euro. Domnul Simu nu susţinea că banii ar fi fost pentru doamna Bica. Domnu Simu nici nu pomeneşte numele doamnei Bica în declaraţia de suspect. Iar dl. Pop Şerban nu s-a întâlnit cu d-na Bica din 2013. Nu a existat nicio întâlnire, nu e o interceptare, nicio înregistrare în dosar”, a subliniat avocata Alinei Bica.

În plus, Laura Voicu a explicat că referirea ironică făcută cu privire la suma de 17500 de euro pe care Alina Bica ar fi primit-o mită a fost interpretată greşit. „Îmi pare rău că s-a reţinut că mi-aş fi bătut joc de suma respectivă. Departe de mine gândul de a spune că suma e mare sau mică. Şi 5 lei dacă iei, nemunciţi, înseamnă mită şi trebuie să plăteşti pentru ei. Suma de 17.500 de euro am spus că este mică comparativ cu sutele de milioane de euro care sau vehiculat de-a lungul timpului în presă. Nicidecum că este o sumă mică”.

Procurori: Alina Bica A GRĂBIT CLASAREA dosarului lui Horia Simu. Cum l-a PRESAT pe procurorul de caz

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a fost reținută marți de procurorii DNA, fiind acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu. În același dosar a fost reținut Șerban Pop, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

De asemenea, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul anului 2014, Șerban Pop a primit de la omul de afaceri Horia Simu suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistență juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă și suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în scopul soluționării unui dosar penal care îl privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT, a primit printr-un intermediar (martor denunțător în cauză) suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la Șerban Pop.

DNA: Şerban Pop a cerut de la Horia Simu 1,5 MILIOANE de euro pentru muşamalizarea dosarului de la DIICOT

DNA susține că suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de Horia Simu lui Șerban Pop în tranșe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014.

În schimbul banilor primiți, Alina Bica a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, a acționat fără vinovăție), în scopul pronunțării unei soluții de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de Horia Simu, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

Șerban Pop și Alina Bica au fost prezentați marți la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.


loading...
Partenerii noștri