Alina Gorghiu, atac la premierul Cioloş: Schimbarea prefecţilor se face foarte încet

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, la RFI, că este nemulţumită de faptul că evaluarea pe care Guvernul o face pe prefecţii în funcţie este foarte înceată, iar premierul Cioloş a schimbat ”o mână de prefecţi”, în timp ce ”fostul premier Victor Ponta a schimbat într-o singură zi vreo 33 de prefecţi”.

15 mart. 2016, 11:38
Alina Gorghiu, atac la premierul Cioloş: Schimbarea prefecţilor se face foarte încet

După ce PNL a atacat în instanţa ordonanţa guvernului privind alegerile locale, Alina Gorghiu critică şi modul de numire a prefecţilor. „Nemulţumirea este că, în opinia mea, evaluarea pe care Guvernul o face pe aceşti prefecţi este foarte înceată. Rezultatele acestei evaluări sunt destul de greu de văzut, pentru că a schimbat o mână de prefecţi, în condiţiile în care Ponta a schimbat într-o singură zi, dacă nu mă înşel, vreo 33 de prefecţi”, a spus Alina Gorghiu. 

Ea a mai arătat că speră ca premierul Dacian Cioloş să nu se lase „intimidat de vociferările PSD şi ale aliaţilor săi”:

„Cert este că e necesară această depolitizare a administraţiei şi a fost unul dintre angajamentele pe care Guvernul Cioloş şi le-a asumat la momentul la care a discutat susţinerea Cabinetului său în Parlament, inclusiv cu Partidul Naţional Liberal. Dar am încredere că nu se va lăsa domnul Cioloş influenţat sau intimidat de vociferările PSD şi ale aliaţilor săi. Găsim milioane de exemple de abuzuri ale prefecţilor pesedişti în funcţie”, a afirmat copreşedintele PNL. 

Potrivit acesteia, PNL nu a propus nici măcar un singur prefect premierului Cioloş. 

”Mă bucur în schimb să văd că se mişcă ceva. Este însă nevoie cred şi de o dezbatere mult mai amplă pe acest subiect, pentru că într-un viitor apropiat va trebui să stabilim şi noi foarte clar cine sau care sunt acei funcţionari publici care vin şi pleacă odată cu Guvernul”, a mai adăugat Gorghiu.

Premierul Dacian Cioloş a explicat, luni, la Parlament pe ce criterii a făcut noile numiri de prefecţi şi subprefecţi şi a declarat că a folosit două instrumente ”imperfecte”, dar disponibile la acest moment în legislaţie, respectiv mobilitatea şi numirile temporare.

”Ne-am uitat atât la inspectorii guvernamentali disponibili, cât şi la funcţionari publici cu experienţă pe plan local şi cu experienţă managerială. Dorim să folosim resursa umană reprezentată de inspectorii guvernamentali acolo unde Guvernul îi consideră potriviţi şi, în acest sens, a avut loc o întâlnire de lucru cu aceştia la nivelul Secretariatului General al Guvernului şi din ceea ce ni s-a comunicat de către acesta a fost una din puţinele, dacă nu singura, întâlniri de acest gen pentru a se discuta cu ei şi pentru a putea fi selectaţi dintre ei candidaţi care să fie apoi numiţi ca prefecţI”, a declarat, luni, premierul Dacian Cioloş, la Parlament, unde a fost solicitat de ALDE să răspundă pe criterii s-au făcut numirile recente de prefecţi şi subprefecţi.

”Acolo unde am apelat la funţionari publici pentru că nu am identificat inspectori guvernamentali care să corespundă pe acele poziţii, ne-am orientat spre persoane care să îmbine experienţa, dar şi probitatea profesională”, a explicat Cioloş.

El a adăugat că numirile le-a făcut folosind două instrumente ”imperfecte”, dar disponibile la acest moment în legislaţie.

”E vorba de mobilitate şi de numirile temporare. Dacă în cazul prefecţilor numiţi din rândul inspectorilor guvernamentali am aplicat mobilitatea, pentru cei care au fost numiţi dintre funcţionarii publici am apelat la numirea temporară, aşa cum fuseseră numiţi, de altfel, marea majoritate, dacă nu în totalitatea prefecţilor în funcţie la momentul la care acest Guvern a început să lucreze”, a arătat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş a decis, joi, demiterea prefecţilor din judeţele Braşov şi Sibiu, numirea unor înlocuitori temporari şi, totodată, numirea a doi subprefecţi în Bucureşti şi Dâmboviţa, de aseamenea cu caracter temporar.

Acestea sunt doar ultimele demiteri dintr-un şir mai lung, începute în urmă cu aproape o lună. Până acum au fost schimbaţi 15 prefecţi şi o parte a subprefecţilor.