Alina Gorghiu: Nu vom ţine doliu şi nici parastase pentru că PSD dă PNL afară de la guvernare

Deputatul PNL Alina Gorghiu afirmă că liberalii nu vor "ţine doliu" pentru că PSD i-a dat afară de la guvernare şi susţine că, în ceea ce priveşte posibilele colaborări din Opoziţie, nu va fi acceptată "nicio târguială pentru o construcţie în care să pună PDL sau altă formaţiune vreo condiţie".

RomaniaTV.net
24 feb. 2014, 12:47
Alina Gorghiu: Nu vom ţine doliu şi nici parastase pentru că PSD dă PNL afară de la guvernare

„Începe o săptămână grea pentru alianţa USL, dat fiind termenul pe care cei doi copreşedinţi şi l-au acordat. Dar eu nu fac parte din corul celor care plâng pe umărul PNL. Aşa cum sunt convinsă că, în cazul în care USL devine istorie, PNL se va simţi în Opoziţie ca peştele în apă, nu vom ţine perioadă de doliu şi nici parastase pentru că PSD ne-a dat afară de la guvernare. La situaţia de astăzi s-a ajuns prin acţiuni susţinute şi intenţionate – dezideratul PNL de a avea o justiţie independentă, în sensul ca tot ceea ce era de scos de sub influenţa politică a lui Traian Băsescu să nu fie pus sub influenţa altora, a fost spulberat prin controversatul ‘Pact de coabitare’, când şefia Parchetelor a făcut obiectul unui târg politic, la care eu, personal, PNL şi societatea civilă am protestat serios şi public”, scrie Alina Gorghiu, luni, pe blog.

Ea face referire la anumite „gesturi politice” ale PSD, care au dus la pierderea încrederii în USL. „Atitudinea PSD în privinţa legii referitoare la amnistie şi graţiere, felul în care a încercat forţarea adoptării proiectului minier de la Roşia Montană, tergiversările în adoptarea măsurilor liberale precum scăderea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit, luarea unor decizii importante fără o minimală consultare cu PNL, toate acestea sunt gesturi politice care au dus mai întâi la pierderea încrederii în USL şi, mai apoi, la adevărate blocaje, pentru ca acum să ţinem USL într-un fir de aţă”, a adăugat deputatul liberal.

Ea a explicat şi de ce liberalii „insistă” ca prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, primarul Sibiului, să facă parte din Guvern în calitate de vicepremier.

„De ce insistă atât de tare PNL cu Klaus Johannis? Pentru că, întotdeauna, în structura guvernelor post-revoluţionare, funcţiile de vicepremier nu au fost unele de expertiză, ci de înaltă reprezentare politică. Mai mult, atribuţiile vicepremierilor sunt trasate de primul-ministru, iar aceştia au funcţii de coordonare. Expertiza tehnică vine de la miniştri şi aparatul de experţi din ministere. PNL doreşte ca filonul liberal să fie reprezentat cu mai multă forţă în exerciţiul guvernamental, cu toată responsabilitatea pe care acest gest o implică. În consecinţă, şi-a desemnat în funcţia de vicepremier prim-vicepreşedintele partidului, al doilea om pe linie ierarhică în materie de reprezentare şi decizie în partid”, a spus Gorghiu.

Deputatul liberal susţine că, în privinţa colaborărilor din Opoziţie, PNL nu va accepta nicio „târguială”, ci se poate colabora în Parlament „pe chestiuni de principiu”.

„Legat de posibilele colaborări din Opoziţie, nu vom accepta nicio târguială pentru o construcţie în care să pună PDL sau altă formaţiune vreo condiţie. Putem colabora în Parlament pe chestiuni de principiu. Iar cei care au inventat conceptul de reevaluare ar trebui să ştie că liberalii nu se dau în vânt după astfel de gesturi politice. Iar PDL nu a fost votat de electorat nici măcar cât să aibă suficiente voturi să sancţioneze un guvern prin moţiune de cenzură”, a conchis Alina Gorghiu.