Alocația pentru hrana bolnavilor, afectată de scumpirile uriașe. Câți bani alocă Guvernul pentru trei mese pe zi

Porțiile de mâncare pe care le primesc pacienții în spitale ar putea să fie și mai sărace ca până acum. Chiar dacă alocația pentru hrana oamenilor a crescut în 2022, majorarea a fost umbrită de scumpiri.

27 oct. 2022, 14:23
Alocația pentru hrana bolnavilor, afectată de scumpirile uriașe. Câți bani alocă Guvernul pentru trei mese pe zi

La 1 iulie 2022, alocația pentru hrana pacienților a crescut la 22 de lei, dar în zadar, având de suferit din cauza scumpirilor din ultima perioadă, mai ales că pețurile la alimente s-au dublat. Totodată, spitalele se confruntă cu facturi uriașe și la utilități.

Medicii de la Spitalul Marie Curie din București mărturisesc că depun eforturi uriașe pentru a nu micșora polițele bolnavilor. Aceștia nu doresc să facă nicio economie în această direcție, mai ales că în acest caz este vorba despre hrana copiilor.

Citește și: Beatrice Mahler, reacţie la decizia de creştere a normei de hrană din spitale: „Este foarte greu să alcătuiești un meniu diversificat”

Multe unități medicale, inclusiv din Capitală, au de plătit facturi la energia electrică de două sau trei ori mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

În spitale precum Spitalul Universitar sau spitalele Floreasca și Pantelimon, peste 70% din bugetul unui spital este alocat salariilor, iar resul se duce pe utilități, tratamente și materiale sanitare.

Mâncarea din spitale este decontată separat de Casa Nasțională de Asigurări de Sănătate, dar nu este exclusă varianta ca în perioada următoare, porțiile de mâncare ale pacienților să fie și mai sărace.

Însă, Ministerul Sănătății promite un mecanism de compensare, pentru a fi completate bugetele spitalelor.

Citește și: Ce vor mânca militarii din România în caz de război. Hrana zilnică a unui soldat costă 200 de lei, în timp ce bolnavii din spitale primesc mâncare de 22 de lei