Alocaţii 2023. Mai mulţi bani pentru copii de anul viitor. S-a propus modificarea legislaţiei privind alocaţiile pentru copii

Tinerii părinţi ar putea primi mai mulţi bani de anul viitor. Un proiect legislativ pus în dezbatere la Senat prevede ca dreptul la alocația de stat pentru copii să fie stabilit chiar din ziua în care se naște copilul, nu din luna următoare, ca acum.

06 dec. 2022, 10:02
Alocaţii 2023. Mai mulţi bani pentru copii de anul viitor. S-a propus modificarea legislaţiei privind alocaţiile pentru copii

Alocaţiile copiilor ar putea fi calculate chiar din prima zi de viaţă a copilului, nu din luna următoare de viaţă. O propunere legislativă de modificare a Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, ce, momentan, se află în dezbatere la Senat, propune ca părinții să primească mai mulți bani la nașterea unui copil.

Mai precis, potrivit propunerii, dreptul la alocaţia de stat pentru copii se va stabili începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se va implementa începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.

Apoi, plata drepturilor se va face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 zile de la data depunerii cererii, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi: Alocaţii 2023. Majorare cu 5,1% pentru elevi. Se dau 12 lei în plus, echivalentul a 8 covrigi, dacă nu se scumpesc!

Inițiatorii propunerii legilative susţin că măsura este necesară deoarece, “în realitate, părinţii primesc alocaţia de stat pentru copii la distanţă de două sau trei luni de la naşterea copiilor, deci cu o întârziere justificată doar de birocraţia excesivă a statului, birocraţie care izvorăşte de această dată din lege (…), care menţionează în prezent că alocaţia se stabileşte începând cu luna ulterioară naşterii, iar plata se face luna ulterioară depunerii cererii”.

În prezent, alocaţiile pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități) au valoarea de 600 de lei.

Tot 600 de lei primesc şi părinţii copiilor  cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

După vârsta de 2 ani, copiii au dreptul la alocaţie în valoare de 243 lei, până la împlinirea vârstei de 18 ani ori peste 18 ani pentru cei care urmează cursurile liceale sau profesionale.

Din 2023, alocațiile cresc cu rata inflației. Asta presupune o majorare de aproximativ 12 lei pentru un copil care beneficiază de alocaţia standard de 243 de lei.

„Alocaţiile vor creşte cu rata inflaţiei calculată… cu aia care scrie în lege şi pe care o cunoaştem. Este ceea ce facem acum şi, până la urmă, eu nu cred că există vreo familie în România sau nu trebuie să susţinem noi o familie în România care să aibă părinţi apţi de muncă şi să trăiască doar din alocaţia copiilor”, a afirmat ministrul Muncii.