Alocaţii 2023. Sume mai mari pe cardurile copiilor. Totul despre dosarul de alocaţie

Majorare alocaţii 2023. Potrivit deciziei luate de coaliția de guvernare, începând din februarie 2023, copiii vor primi alocația mărită.

24 feb. 2023, 11:17
Alocaţii 2023. Sume mai mari pe cardurile copiilor. Totul despre dosarul de alocaţie
Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre ALOCAȚII. Ce se întâmplcă cu banii copiilor de la 1 ianuarie 2023

Alocaţii 2023. Din luna februarie, copiii vor primi alocații mai mari, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate în 2021. Sumele acordate lunar de stat vor crește pentru cei care au sub doi ani, respectiv trei, în caz de nevoi speciale, cei care au sub 18, dar și pentru cei care au peste 18 ani și studiază în mediul preuniversitar. Mai mult de atât, și studenții ar putea beneficia de un sprijin, mai mare decât o alocație.

Pentru 2022, INS a anunțat o  rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că și alocațiile se majorează cu aceeași valoare. Astfel, începând din luna februarie, alocațiile primite pentru copii sunt de:
  • 631 de lei  – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
  • 256 de lei  – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
  • 631 de lei  – pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.

Alocaţii de stat pentru copii 2023. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card. Un nou an vine la pachet şi cu noi calcule pentru părinți. Dacă în luna ianuarie părinții au încasat pe alocațiile copiilor cu vârste între 2 și 18 ani suma de 243 de lei. Din februarie, alocaţia a crescut cu circa 10 procente. Pentru copiii de până la 2 ani, în schimb, majorarea anunțată pentru anul în curs este de 30 de lei.

Creșterea alocațiilor în 2023 este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se realizează în funcţie de rata inflaţiei.

Inițial, Guvernul României a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021. Mai exact, alocaţiile urmau să fie majorate cu 5,5% sau aproximativ 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.

Totuși, într-un interviu acordat TVR, ministrul Muncii din România, Marius Budăi, a anunțat că alocațiile vor creste cu peste 10%. ”Vor creste alocațiile copiilor. Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”, a declarat ministrul.

 

Alocaţii 2023. „Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, se arată în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Copii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi şi ei alocația de stat. Pentru a putea beneficia, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul în România.

O condiție obligatorie pentru a depune dosarul este ca părintele care solicită plata alocației să dețină buletin de identitate românesc și să fie transcris certificatul de naștere al copilului.

Plată online facturi cu cardul de energie. Click aici pentru cei doi paşi simpli

Alocaţii 2023.  Întrucât data poate varia în anumite situații, mulți dintre părinții care încasează pe card alocațiile copiilor vor să afle pe ce dată intră banii. Potrivit legii, copilul este titularul dreptului la alocația de stat, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți.

Plata alocației de stat se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar. Legea nu prevede o dată exactă pentru intrarea alocațiilor copiilor pe cardurile părinților, însă în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.

Primele alocații pentru copii majorate au ajuns la beneficiari. Motivul pentru care creșterea a fost de doar 13 lei în condițiile în care rata inflației a fost de 13,8%

În cazul în care niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar în care să se facă plata, banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Data la care se primeşte alocaţia, în mod normal, este tot 8 ale lunii, însă plata poate să întârzie în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.

Acte necesare pentru dosarul de alocaţie 2023
– Certificat de naștere românesc al copilului minor;
– Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
– Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
– Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
– Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
– Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
– Extras de pe contul bancar.

Alocaţii 2023. Copiii născuți în străinătate primesc alocație
Pentru copiii născuți în străinătate, părinții sau, după caz, reprezentanții legali ai copiilor trebuie să depună un dosar pentru alocație la primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul sau reședința. Dosarul de alocație trebuie să conțină următoarele acte:

1) Cerere pentru acordarea alocației de stat pentru copii semnată de reprezentantul legal al copilului;

2) Documente justificative, respectiv: copia certificatului de naștere al copilului (transcris dacă este cazul) și al actului de identitate al reprezentantului legal, documentele din care rezultă situația juridică a copilului față de reprezentantul legal și documente justificative care să ateste faptul că minorul a benficiat/nu a beneficiat de prestații sociale în spațiul UE.

Dacă familia se mută și se schimbă adresa, iar părinții vor să primească drepturile bănești prin poștă, aceștia trebuie să meargă la Direcția Muncii, birou sau compartiment „Alocații copii“, având asupra lor o copie după cartea de identitate cu noua adresă.