Alocaţii 2024. Iohannis a promulgat legea, cu cât se majorează sumele pe care le primesc copiii de la stat

Alocaţia de stat va fi INDEXATĂ anual cu rata medie a inflaţiei. Actul normativ a fost promulgat de Klaus Iohannis Alocaţia de stat va fi INDEXATĂ anual cu rata medie a inflaţiei. Actul normativ a fost promulgat de Klaus Iohannis.
Filip Stan
10 nov. 2023, 07:30
Alocaţii 2024. Iohannis a promulgat legea, cu cât se majorează sumele pe care le primesc copiii de la stat

Alocaţii 2024. Legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei, a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.

Măsura a fost luată în contextul majorării preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii, arată actul normativ. De la începutul anului trecut, alocaţia pentru copiii de până la 2 ani a fost stabilită la 600 de lei, iar pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani, la 243 de lei. În cazul minorilor cu handicap, alocaţia este de 600 de lei.

Alocații 2024. Mai mulți bani pentru copiii României. Ce sumă vor primi începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor
Alocaţia de stat li se acordă şi tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau şcoală profesională, până la terminarea studiilor, precum şi majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Adulţii cu handicap beneficiază, de asemenea, de o indemnizaţie compensatorie, între 60 şi 350 de lei, notează Agerpres.

Alocaţii 2024. Cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2024! Câți bani vor primi copiii de la stat

Cresc alocațiile pentru copii de la 1 ianuarie 2024. Majorarea alocațiilor de stat pentru copii se va face cu rata medie anuală a inflației, potrivit reglementărilor legale în vigoare. Copiii cu vârsta de până în 2 ani ar urma să primească 718 lei pe lună.

Guvernul României a stabilit, încă din iunie 2021, ca alocația de stat pentru copii să fie indexată anual cu rata medie a inflației, începând din anul 2023. Anul acesta s-a aplicat o majorare de peste 5,1%, echivalentul ratei anuale a inflației din 2021, conform datelor de la Institutul Național de Statistică (INS).

În acest fel, alocația de stat pentru copii a ajuns în 2023 la valoarea de 631 de lei (pentru copiii cu vârsta între 0 și 2 ani), respectiv de 256 de lei pentru copiii între 2 și 18 ani.

Modificările aduse în cursul anului 2021 Legii 61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevăd următoarea indexare, conform art. 3(2). „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în Legea 61/1993.

Datele publicate de INS cu privire la rata medie anuală de inflație din anul anterior sunt foarte clare: este vorba de o majorare cu 13,8%.

De altfel premierul Marcel Ciolacu a invocat un procentaj asemănător (de 13,5%) când a vorbit despre rata medie a inflației care se va aplica la indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

Prin urmare, alocațiile pentru copii ar trebui să aibă următoarele valori de la 1 ianuarie 2024:

  • 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu varsta intre 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 291 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depăşit varsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum şi tinerilor care au implinit 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Alocaţii copii 2024. Când vor fi majorate şi câți bani vor primi în plus minorii

Alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna septembrie 2023 au însumat peste 1,042 miliarde de lei. Suma medie plătită de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a fost de 297,07 lei/beneficiar.

Ce acte sunt necesare

Cererea pentru acordarea alocației pentru copil se completează şi se depune de către persoanele prevăzute la art. 4 din Legea 61/ 1993, respectiv:

unul dintre părinți pe baza acordului acestora sau, în caz de neînțelegere, pe baza deciziei autorității tutelare ori a hotărârii judecătorești;

  • părintele căruia i s-a încredințat copilul spre creștere și educare;
  • tutore;
  • curator;
  • persoana căreia i-a fost dat în plasament familial copilul;
  • asistentul maternal;
  • persoana căreia i-a fost încredințat copilul în vederea adopției, în condițiile legii.

Actele necesare ce se depun pentru acordarea alocației de stat pentru copii se face la sediul Direcției de Asistență Socială și sunt:

  • Cerere tip utilizată in situaţia in care dosarul de alocaţie se depune in acelaşi timp cu cel de indemnizaţie
  • Notificare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
  • Cerere tip utilizată in situaţia in care se depune doar dosarul de alocaţie
  • Certificat naştere copil -original;
  • B.I./ C.I./ C.I.P. al ambilor parinţi – original;
  • Certificat de căsătorie – original;

Documente din care să rezulte situaţia juridică a copilului faţă de reprezentantul legal, care pot fi, după caz, următoarele:

  • livretul de familie;
  • hotărârea judecătorească de încredinţare a copilului, în caz de divorţ;
  • hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;
  • hotărârea judecătorească de încuviinţare a adopţiei;
  • hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura de protecţie specială a plasamentului;
  • dispoziţia directorului general/directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească pentru măsura de protecţie specială a plasamentului în regim de urgenţă;
  • hotărârea judecătorească de instituire a tutelei;
  • dispoziţia autorităţii tutelare de instituire a curatelei;
  • actul de deces al unuia dintre părinţi;
  • alte documente.
  • extras de cont, în cazul in care se doreste primirea alocatiei de stat intr-un cont bancar; în situaţia în care părinţii nu sunt căsătoriţi, se solicită prezenţa ambilor părinţi în vederea stabilirii de comun acord a reprezentantului legal.

La depunerea documentaţiei, este obligatorie prezentarea documentelor de identitate ale ambilor părinți şi ale copiilor, în original, iar alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie 2024.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”