Alocaţii 2024. Vestea sfârşitul de an pentru milioane de familii, cresc banii acordaţi copiilor de la 1 ianuarie

Copiii ar putea primi o nouă majorare a alocației de la 1 ianuarie, deoarece legea prevede indexarea lor cu rata inflaţiei, la fel ca în cazul pensiilor.

27 nov. 2023, 21:27
Alocaţii 2024. Vestea sfârşitul de an pentru milioane de familii, cresc banii acordaţi copiilor de la 1 ianuarie

Alocaţii 2024. Copiii ar trebui să primească mai mulţi bani  de la 1 ianuarie 2024. Până la finalul anului, Guvernul trebuie să decidă, odată cu finalizarea bugetului de stat la care lucrează în prezent, dacă va respecta legea și dacă va indexa alocațiile cu rata inflației.

O indexare cu rata inflației înseamnă o creștere cu 13,8% a alocațiilor care sunt acum în plată. Asta ar însemna, mai exact, că un copil care are vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani va primi în plus, la alocație, 35 de lei, asta însemnând puțin peste 1 leu pe zi.

Copiii care au vârste mai mici de doi ani sau suferă de handicap ar putea primi în plus de la stat aproximativ 90 de lei.

Aceasta nu ar fi prima dată în care Guvernul ar decide că nu sunt bani la bugetul de stat și ar proroga această indexare a alocațiilor cu rata inflației.

Alocații 2024. Mai mulți bani pentru copiii României. Ce sumă vor primi începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor

Alocaţii 2024. Important de subliniat este faptul că pentru următorul an nu este anunțată doar creșterea alocațiilor, ci și majorarea pensiilor în două rânduri, dar și creșterea salariilor, inclusiv cele ale cadrelor didactice.

În urmă cu o lună, întrebată dacă alocațiile vor fi indexate cu rata inflației la începutul anului următor, Natalia Intotero a declarat că veniturile copiilor sunt o prioritate pentru guvernanți, iar aceștia își vor respecta angajamentele.

Potrivit legislației în vigoare, alocațiile pentru copii ar trebui majorate diferențiat în funcție de vârsta acestora.

În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Copiii încadrați în intervalul de vârstă de 2-18 ani, precum și tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, primesc o alocație lunară de 256 de lei. Totodată, aceeași sumă de 631 de lei este acordată și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap. Această sumă a fost majorată în acest an față de cea de 600 de lei, care era valabilă în anul 2022.

Alocaţii 2024. Așadar, sumele vor fi următoarele:

  • Copiii care au vârsta de până în doi ani vor primi o alocație de 718 lei, după majorare. Banii respectivi sunt primiți și de copiii care au handicap (până la 18 ani);
    Copiii cu vârsta de până la 18 ani (adică între 2 – 18 ani) vor primi o alocație în valoare de 291 de lei. Aceștia trebuie să urmeze o formă de învățământ – liceal, profesional.

Secretar de stat în Ministerul Muncii: Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu transmite, luni seară, clarificări despre Pilonul II de pensii, după ce preşedintele USR, Cătălin Drulă, a vorbit despre ”atacul” PSD_PNL asupra acestor pensii.

”Unii supăraţi că am îndeplinit şi jaloanele de ei scrise în PNRR, legate de pensii, dar şi de aşa fel încât pensiile (inclusiv cele mai mici) să crească, lansează acum fumigene către pensiile din Pilonul II. Dragilor, Pilonul II e reprezentat de pensii de stat, doar administrate privat, cărora li se aplică regulile din sistemul public de pensii, ele nefiind pensii de serviciu, adică nefiind speciale, aşa cum le zic unii, ci pensii pe bază de contributivitate”, a transmis, luni seară, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat ân Ministerul Muncii.

Clarificările vin după ce liderul USR, Cătălin Drulă, a cerut coaliţiei PNL-PSD să înceteze atacurile la Pilonului II de Pensii.

Facturi mai mari la energie electrică, de la 1 ianuarie 2024. Anunţ de la ANRE

Potrivit unui comunicat de presă transmis de USR, solicitarea liderului formaţiunii a fost formulată în contextul în care o nouă modificare la Codul Fiscal va duce la o impozitare de până la 20% a pensiilor private, deşi până acum aceste pensii erau impozitate cu 10%.

”Noul lor plan: tratează pensiile private la fel ca pensiile speciale. Dacă până acum pensiile private erau impozitate cu 10%, acum, printr-o simplă modificare la Codul Fiscal, am putea avea o impozitare de până la 20%. Este vorba despre un haos legislativ, o ambiguitate în Codul Fiscal – mai precis, Legea 282/2023 – care pune în aceeaşi oală munca noastră cu privilegiile nesustenabile ale unora. Este inacceptabil să spui că pensiile din Pilonul II, bazate pe contributivitate, sunt acelaşi lucru cu pensiile speciale”, afirmă Cătălin Drulă.