Alocaţii pentru copii 2023. Se schimbă legislația. Va fi un nou mod de stabilire a acestui drept

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat un proiect de lege al USR care prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii este stabilit începând cu prima zi de viaţă a copilului şi nu începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, cum este în prezent.

14 mart. 2023, 12:32
Alocaţii pentru copii 2023. Se schimbă legislația. Va fi un nou mod de stabilire a acestui drept

Se schimbă legislația privind acordarea de alocații pentru copii. O propunere legilativă inițiată de parlamentari USR vizează modificarea legii 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii în sensul stabilirii dreptului la alocaţie de stat începând cu prima zi de viaţă a copilului, şi nu începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, cum este în prezent.

„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată proiectul de lege adoptat de Senat.

Iniţiatorii proiectului precizează în expunerea de motive că „beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani cu asistentă care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective”.

„Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionată cu titlul de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional. Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art .6, alin. 4 care indică acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, mai indică sursa citată.

21L266FS

Iniţiativa legislativă urmează să fie votată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

În februarie au fost fost distribuite alocații pentru copii majorate. Dacă în ianuarie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani au primit alocație de stat în valoare de 243 de lei, iar în februarie, după majorare, alocația a avut valoarea de 256 de lei. Asta înseamnă o creştere de 13 lei.

Copiii de până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru cei cu handicap, au primit o alocație de 600 de lei în ianuarie, iar în februarie au primit 631 de lei.