Alte două ţări din UE încep vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani

Chiar dacă este una dintre ţările cu cea mai mare acoperire vaccinală împotriva COVID-19, Portugalia a început sâmbătă campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse în 5 şi 11 ani. De asemenea, Franţa a anunţat că va administra vaccinul anti-COVID copiilor de săptămâna viitoare, pe fondul transmiterii accelerate a variantei Omicron.

18 dec. 2021, 12:30
Alte două ţări din UE încep vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani

Portugalia se alătură de azi ţărilor din UE care încep vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani. Până în acest moment, aproape 80.000 de copii dintre cei 640.000 cuprinşi în această categorie de vârstă au fost înscrişi pentru a primi zilele acestea o primă doză de vaccin pediatric produs de Pfizer.

Încă de vineri, premierul portughez Antonio Costa a lansat un apel în favoarea vaccinării, motivând că transmiterea noii variante virale Omicron este mai puternică „la copiii nevaccinaţi şi părinţii lor”

Cu 88,9% din populaţia de 10,3 milioane de locuitori vaccinată, Portugalia ocupă locul al doilea în lume, după Emiratele Arabe Unite, arată datele compilate de site-ul „Our World in Data”, citate de Agerpres.

Citeşte şi: Tulpina Omicron a COVID pune pe jar întreaga lume. Simptomele banale care confirmă infectarea

Mai mult, în Portugalia au fost deja administrate peste 2,2 milioane de doze booster, de care au beneficiat 80% din persoanele peste 80 de ani şi 70% dintre cele între 65-79 de ani, a precizat ministrul Sănătăţii.

În pofida unei rate ridicate de vaccinare, Portugalia a reinstituit de la începutul lunii decembrie mai multe măsuri de control sanitar, extinzând purtarea măştii, folosirea certificatului de vaccinare şi a testelor de depistare.

De altfel, Portugalia le cere un test negativ tuturor călătorilor care intră pe teritoriul său, inclusiv celor vaccinaţi, o măsură ce va fi prelungită şi după 9 ianuarie.

Cu toate acestea, numărul zilnic de cazuri noi de infectare a atins cel mai ridicat nivel din februarie trecut, iar cel al persoanelor spitalizate la terapie intensivă s-a dublat într-o lună, ajungând la peste 60% din capacitatea acestor secţii.

Pentru a reduce numărul contactelor după reuniunile de sfârşit de an, guvernul socialist a mai decis să prelungească vacanţa şcolară şi să facă obligatorie telemunca în prima săptămână din ianuarie.

Şi Franţa începe vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani

De asemenea, în Franţa, ministrul Sănătăţii, Olivier Veran, a anunţat că vaccinul împotriva COVID-19 va fi administrat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, începând de miercuri.

„Dacă totul decurge bine, vom începe vaccinarea copiilor în după-amiaza zilei de 22 decembrie în centre special adaptate”, a declarat oficialul francez pentru postul de radio France Inter.

În pofida începerii vaccinării copiilor, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a anunţat că măsurile de protecţie, precum purtarea măştii, distanţarea şi evitarea zonelor aglomeraţiei sunt cruciale pentru a reduce presiunea pe sistemul sanitar.

În noiembrie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat administrarea vaccinului anti-COVID al Pfizer-BioNTech într-o doză diminuată copiilor între 5 şi 11 ani, o grupă de vârstă care se confruntă un nivel ridicat de infectare cu COVID-19 la nivelul Uniunii Europene.

Confruntate cu o creştere semnificativă a infecţiilor din cauza tulpinei Omicron, Danemarca şi anumite regiuni din Austria au început vaccinarea copiilor încă din noiembrie.

Statele Unite sunt prima ţară care a decis vaccinarea copiilor. Deocamdată, peste cinci milioane de copii au primit vaccinul anti-COVID-19.

Citeşte şi: Restricţii de Revelion în Franţa. Sunt interzise petrecerile în stradă şi focurile de artificii. „Al cincilea val e deja aici”