Alternativa pentru Germania ca viitorele mandate de cancelar să se limiteze la două

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) cere ca funcţia de cancelar să poată fi ocupată de aceeaşi persoană maximum două mandate, transmite DPA.

07 mart. 2019, 10:35
Alternativa pentru Germania ca viitorele mandate de cancelar să se limiteze la două

Formaţiunea de extermă dreapta aflată în opoziţie a depus în Bundestag (camera inferioară a parlamentului de la Berlin) un proiect de amendament la Constituţie, care va fi dezbătut pe 14 martie.

Modificarea legii fundamentale cerută de AfD ar însemna ca şeful guvernului german să poată fi reales o singură dată. Se admit excepţii dacă un cancelar îşi începe mandatul în timpul unui ciclu electoral parlamentar, de exemplu în urma demiterii predecesorului său printr-o moţiune de cenzură, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat emis joi, AfD arată că „s-a dovedit de mai multe ori în trecut că, pe măsură ce un cancelar se află mai mult timp în funcţie, scade capacitatea instituţiilor democratice de a reacţiona la condiţiile sociale în schimbare”. Mai mult, pe parcurs se creează „reţele şi dependenţă financiară”.

Citeşte şi Annegret Kramp-Karrenbau a fost aleasă ca succesoare a CDU UPDATE

DPA reaminteşte un interviu din 2016, în care Christian Lindner, liderul unui partid de opoziţie mai mic, Democraţii Liberi, a criticat politica faţă de refugiaţi a cancelarului Angela Merkel, aflată la al treilea mandat la conducerea guvernului. „Ajung încet la ideea limitării mandatelor cancelarului la opt ani, astfel încât să se menţină referinţa la realitate”, a spus el, potrivit Agerpres.

Merkel este cancelar din 22 noiembrie 2005 şi exercită acum al patrulea mandat de patru ani.