Alţi 11 mineri s-au blocat în subteran, la Roşia Montana. Numărul protestatarilor a ajuns la 33

Alţi 11 mineri s-au blocat vineri în galeria Cătălina Monuleşti, solidarizându-se astfel cu cei 22 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation care se află de miercuri dimineaţa în subteran.

RomaniaTV.net
13 sept. 2013, 12:57
Alţi 11 mineri s-au blocat în subteran, la Roşia Montana. Numărul protestatarilor a ajuns la 33

Minerii au intrat să le ducă de mâncare colegilor lor şi nu s-au mai întors la suprafaţă.

Pe de altă parte, minerii blocaţi nu vor mai intra de sâmbătă în greva foamei, aşa cum au anunţat iniţial, amânând recurgerea la acest gest extrem.

Liderul Sindicatului Viitorul Mineritului, Cristian Albu, a declarat, vineri, pentru Agerpres, că a reuşit să-i convingă pe ortacii săi să nu intre sâmbătă în greva foamei, aceştia solicitând însă în continuare prezenţa la Roşia Montană a liderului liberalilor, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, sau a unei comisii parlamentare. Minerii cer ca proiectul de exploatare a zăcământului de la Roşia Montană să fie aprobat de Parlament.

Cristian Albu a mai spus că o delegaţie a angajaţilor de la Mechel Câmpia Turzii va veni în zilele următoare la Roşia Montană pentru a-i sprijini în acţiunea de protest pe angajaţii de la Roşia Montană Gold Corporation.

Citeşte şi Minerii blocaţi în subteran la Roşia Montană nu renunţă la protest

Minerii stau în galerie în condiţii de temperatură scăzută şi umiditate ridicată. Periodic, salvatori mineri verifică starea acestora şi condiţiile de aeraj. Minerii s-au blocat la o distanţă de circa un kilometru de gura minei şi la o diferenţă de nivel de 300 de metri. Ei lucrau la decolmatarea şi la conservarea galeriei Cătălina- Monuleşti, iar miercuri, atunci când circa 300 de angajaţi ai RMGC protestau în centrul localităţii, au transmis, la pauza de masă, că refuză să iasă la suprafaţă.

Ei au fost susţinuţi în permanenţă de la gura minei de alţi angajaţi ai companiei miniere şi de localnici.

Citeşte şi Miron Mitrea: În toată Europa aurul se exploatează cu cianuri, aşa vom face şi noi

Pentru circa 350 din cei 500 de salariaţi ai Roşia Montană Gold Corporation expiră contractele de muncă în această lună, ei fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni.

Rata şomajului în Roşia Montană este în prezent de de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a declarat, recent, primarul comunei, Eugen Furdui.

Minerii care s-au blocat în galerie au transmis miercuri, prin prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, şi liderul de sindicat, Cristian Albu, care i-au vizitat în subteran, că vor intra în greva foamei dacă până sâmbătă, la orele 12, nu vor merge în localitatea din Apuseni să discute cu ei liderul Senatului, Crin Antonescu, pe care-l consideră ‘principalul vinovat’ de situaţia actuală privind proiectul miner, precum şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare.