Alți peste 50 de români şi familiile lor vor putea părăsi Fâșia Gaza. Premierul Ciolacu merge în Egipt

Încă 51 de cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membri de familie vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah, miercuri, pentru a intra în Egipt. Între timp, premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri în Egipt şi îi va însoţi pe refugiaţii români din Fâşia Gaza care au trecut punctul de frontieră Rafah şi se întorc în ţară

08 nov. 2023, 09:02

România continuă evacuarea cetățenilor ei din Fâșia Gaza. Alți 51 de români și membri ai familiilor lor vor putea trece granița în Egipt, a anunțat MAE.

”În continuarea precizărilor transmise privind evacuarea unui prim grup de cetățeni români (93 persoane) din Fâșia Gaza, la data de 7 noiembrie a.c., în actualul context de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt”, a transmis MAE.

Citește și: Soldaţii israelieni au încercuit oraşul Gaza şi intră în tuneluri după teroriştii Hamas

Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că marți, în urma eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo și al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, un număr de 93 de cetățeni români și membri de familie ai acestora au ieșit din Fâșia Gaza prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) și se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo.

Cei 93 de cetățeni români și familiile acestora au fost preluați din punctul de trecere a frontierei Rafah de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt și sunt însoțiți până la Cairo de către o echipă mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză a MAE. Cetățenii evacuați urmează să ajungă în România prin intermediul unor zboruri speciale.

Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării  operațiunilor de evacuare și pentru ceilalți cetățeni români și membri de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza.

 

Premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri în Egipt pentru a fi alături de românii evacuați din Fâșia Gaza

Premierul Marcel Ciolacu ajunge miercuri în Egipt, acesta urmând să îi întâlnească pe refugiaţii români din Fâşia Gaza care se întorc în ţară şi să revină în România cu ei, au precizat surse guvernamentale pentru News.ro.

Deplasarea premierului Marcel Ciolacu în Egipt nu a fost anunţată oficial. De altfel, premierul a mers la Tel Aviv, imediat după declanşarea conflictului dintre Israel şi Hamas.

Premierul urmează să se întâlnească cu grupul de refugiaţi români care au reuşit să treacă prin punctul de frontieră Rafah (Republica Arabă Egipt) şi se află pe teritoriul egiptean. Şeful Executivului va reveni în ţară împreună cu aceştia.