Alte două persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 63

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 63, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

RomaniaTV.net
31 ian. 2019, 09:47
Alte două persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 63

UPDATE: Ultimele două persoane care au murit de gripă sunt un bărbat de 57 de ani din Bucureşti, confirmat cu virus gripal tip A, şi un alt bărbat (46 de ani) din Argeş, cu virus gripal tip A.

Ambii aveau condiţii medicale preexistente şi nu erau vaccinaţi antigripal.

Potrivit CNSCBT, un bărbat în vârstă de 60 de ani, din judeţul Iaşi, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, având condiţii medicale preexistente şi antecedente vaccinale necunoscute, a murit joi.

De asemenea, prezenţa virsului gripal a fost confirmată la alţi doi bărbaţi care au murit. Astfel, este vorba de un bărbat de 43 de ani, din judeţul Vrancea, confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinat anti-gripal, care a murit în 25 ianuarie, şi de un bărbat de 56 de ani, din judeţul Hunedoara, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, fără condiţii medicale preexistente şi nevaccinat anti-gripal, care a murit în 26 ianuarie.

Ca urmare, numărul deceselor cauzate de gripă în acest sezon ajunge la 61.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri că, în urma centralizării datelor privind cazurile de gripă din România, s-a constatat că s-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. 

„Deşi seară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivită epidemică. (…) Nu se poate afirma în acest moment că ne confruntăm cu un virus gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că diferenţa faţă de sezul precedent este că s-a înregistrat un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. (…) Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpină inclusă în vaccinul achiziţonat de către Ministerul Sănătăţi şi în vaccinurile existente în România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Aceasta a vorbit despre o ”extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.

Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății a recomandat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unităţile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediat a tratamentului cu antivirale la pacienții care se prezintă la spital și vaccinarea personalului medical.