Aluminiul, asasinul tăcut din farfurie. Vezi aici ce boli poate provoca

Aluminiul se află în tot ce bem sau mâncăm. De asemenea, aluminiul este prezent în anumite produse cosmetice, precum şi în anumite medicamente. Specialiştii consideră aluminiul asasinul tăcut, dar nu pot spune după ce cantitate ingerată acesta afectează organismul uman.

RomaniaTV.net
08 mart. 2012, 12:16
Aluminiul, asasinul tăcut din farfurie. Vezi aici ce boli poate provoca

Până în prezent nici o moarte nu a fost pusă pe seama metalului alb şi moale. Se încearcă să se demonstreze că o britanică de 58 de ani a murit după ce în sistemul de aprovizionare cu apă al oraşului unde locuia au fost deversate 20 de tone de sulfat de aluminiu, informează Agerpres.

Carole Croix a murit din cauza unei forme rare şi foarte agresive a bolii Alzheimer. La autopsie s-a descoperit că în creier avea un nivel extrem de mare de aluminiu: 23 micrograme de aluminiu pe gram de creier, în timp ce nivelul normal este de 0-2 mcg. „Sper ca ancheta să stabilească adevărul în privinţa cauzelor morţii Carolei Croix. Consider că aluminiul din apa potabilă a jucat un rol esenţial în moartea femeii şi vreau ca rezultatele anchetei să arate felul în care metalul acţionează asupra sănătăţii”, a spus Chris Exley, expert în aluminiu de reputaţie mondială şi profesor la Universitatea Keele.

Aluminiul este prezent în tot ce mâncăm

Expertul spune că aluminiul se adaugă sau se foloseşte în aproape tot ce mâncăm, bem, injectăm sau absorbim, chiar dacă nimeni nu ştie dacă nivelurile pe care le ingerăm sunt sigure.

„Sute de publicaţii arată că aluminiul nu este sigur, însă acumularea de aluminiu în corp n-a fost studiată serios niciodată”, a mai spus profesorul.

În apă se pune sulfat de aluminiu ca să fie mai limpede. Toate alimentele care au nevoie de aditivi, cum ar fi prăjiturile şi biscuiţii, conţin aluminiu.

„Bomboanele au coloranţi alimentari. Mai găsim aluminiu în ceai, cacao şi în băuturile pa bază de malţ, în unele vinuri şi în băuturile gazoase, ca şi în majoritatea alimentelor prelucrate”, a precizat Chris Exley.

Potrivit profesorului, medicamente care conţin aluminiu sunt aspirina şi anumite vaccinuri.

„Când cantitatea de aluminiu consumată depăşeşte capacitatea corpului de a o ingera, excesul se depune în diferite ţesuturi, inclusiv în nervi, creier, oase, ficat, inimă, splină şi muşchi. Noi îl numim asasinul tăcut pentru că se strecoară în corp şi apoi în oase şi creier”, a amintit expertul.

Nici noii născuţi nu pot evita aluminiul. Acesta a fost descoperit în 16 tipuri de lapte pentru noi născuţi.

„În unele cazuri valorile aluminiului erau mai mare şi de 40 de ori ca în laptele matern”, a mai spus expertul în aluminiu. Cercetările l-au făcut pe profesor să considere că acumularea de aluminiu în corp creşte riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer, dar şi a altor boli neurologice, cum ar fi Parkinson şi scleroza în plăci.