Alunițe periculoase care pot deveni cancerigene. Testele necesare pentru a identifica afecțiunea în stadiul incipient

Tot mai multe persoane se întreabă ce neoplasme ale pielii se pot transforma în alunițe periculoase sau într-o tumoare malignă.

25 aug. 2023, 21:43
Alunițe periculoase care pot deveni cancerigene. Testele necesare pentru a identifica afecțiunea în stadiul incipient
Alunițe periculoase. Când e bine să mergi la medic

Nroplasmele pielii care se pot transforma în alunițe periculoase. Melanoumul este cel mai periculos cancer de piele. Sub diferite forme, acesta se naște dintr-un nev, adică aluniță sau semn de naștere. În procesul de dezvoltare, tumora crește cu rapiditate pe piele, apoi, prin limfă și sânge, este transferată în alte organe, de unde apar noi focare.

Citește și: Condimentul-minune care te apără de cancer sau Alzheimer. Toți românii îl au în gospodărie

Din păcate, rezultatul este decesul. Niciunul dintre pacienții cu melanom depistat prea târziu nu a depășit limita de supraviețuire de cinci ani. Într-adevăr, nu există oameni fără alunițe, dar, dacă o aluniță își schimbă brusc forma, devine asimetrică, are margini zimțate, este pestriță sau devine neagră sau albă trebuie să apelezi de urgență la medic.

Dacă o aluniță începe să doară, se manifestă mâncărimea sau alunița sângerează, sunt motive de îngrijorare. De-a lungul vieții, nevii se schimbă. Dacă o aluniță a apărut în copilărie și la vârsta de 30 – 40 de ani s-a schimbat, ar trebui să-l arătați medicului.

În general, aceste alunițe periculoase au câteva caracteristici definitorii care pot fi observate și de pacient. O aluniță afectată este asimetrică, cu o axă imaginară. O aluniță sigură va fi împărțită în două părți identice, iar marginea acesteia, în mod normal, este netedă și uniformă.

Totodată, dacă dimnesiunea aluniței este mai mare de 5 milimetri, trebuie să apelezi la un medic. Pericolul crește dacă este aceasta este situată pe o zonă deschisă a corpului.

Citește și: Vaccinul anticancer va fi testat în Marea Britanie. Peste 10.000 de pacienți ar putea scăpa definitiv de această maladie

Prezența părului într-o aluniță indică o calitate bună a acesteia. Dacă pierderea lor este observată brusc, ar trebui să mergeți la dermatolog sau chiar la oncolog. La bărbați, aceste alunițe periculoase sunt mai des localizate pe spate. La femei sunt adesea observate pe picioare.

Alunițele se transformă într-o tumoare, sub influența radiațiilor ultraviolete, la cei care au piele deschisă, ochi strălucitori, păr blond și roșcat, multe alunițe, peste 50, și pistrui. De asemenea, un factor care provoacă manifestarea unor alunițe periculoase este vârsta.

Riscul de a face melanom la vârsta adultă crește la persoanele care în copilărie s-au ars sub soare sau de mai mult de trei ori în timpul vieții.