Amânarea alegerilor parlamentare, puţin probabilă. Simonis (PSD): „Nu se poate întâmpla dacă nu doresc majoritatea forţelor politice”

Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, a declarat că o decizie de amânare a alegerilor parlamentare nu poate fi luată decât dacă acest lucru este dorit de majoritatea forţelor politice. Declaraţiile deputatului PSD vin în contextul în care un parlamentar independent a depus un proiect de lege ce vizează amânarea alegerilor parlamentare din 6 decembrie în martie 2021.

RomaniaTV.net
05 oct. 2020, 11:06
Amânarea alegerilor parlamentare, puţin probabilă. Simonis (PSD): „Nu se poate întâmpla dacă nu doresc majoritatea forţelor politice”

Alfred Simonis a declarat că „decizia de amânare (a alegerilor parlamentare-n.r.) nu poate fi luată sau chestiunea asta nu se poate întâmpla, dacă nu doresc majoritatea forţelor politice, indiferent de iniţiativa aceasta, indiferent de posibilitatea în care să treacă sau să nu treacă de Camera Deputaţilor această iniţiativă, mai sunt foarte multe mecanisme prin care ea poate fi amânată de la intrarea în vigoare”.

„Dacă e să fim corecţi, în acest moment nici măcar nu avem promulgată, deşi avem o decizie a Curţii Constituţionale, care spune că e constituţional ca Parlamentul să stabilească data alegerilor parlamentare, e absolut normal şi firesc să se întâmple aşa, această lege nu este încă promulgată. Decizia CCR a fost luată săptămâna trecută, mai durează câteva zile până la redactarea motivării, merge la preşedinte, preşedintele poate s-o promulge sau nu, mai are mecanismul reexaminării de către Parlament, mă rog, se mai poate amâna. În acest moment, e puţin probabil ca alegerile parlamentare să fie amânate”, a afirmat liderul deputaţilor PSD, conform RFI.

De ce NU pot fi amânate alegerile parlamentare. Ludovic Orban: „Propunerea legislativă nu poate fi dezbătută”

Simonis s-a întrebat dacă este sigur pentru alegători să meargă la vot pe 6 decembrie, în contextul epidemiei de COVID-19.

„Dincolo de chestiunea aceasta, s-a demonstrat că PSD este pregătit de alegeri, a demonstrat chestiunea asta în duminica alegerilor locale, unde am obţinut un scor bun. Deci nu se pune problema încercării de a amâna aceste alegeri din eu ştiu ce teamă. Întrebarea se pune dacă este în siguranţă pentru cetăţenii români ca aceste alegeri să fie desfăşurate”, a menţionat Alfred Simonis.

Ludovic Orban: „Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor parlamentare nu poate fi tras la răspundere”

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie 2020.

„Alegerile parlamentare pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor fi organizate în data de 6 decembrie. Vorbim în acest momente de un pachet de hotârâri de guvern prin care vom adopta, în primul rând, data alegerilor, în cel de-al doilea rând, calendarul pentru acest proces electoral şi hotărâre privind alocarea sumelor necesare bugetului alegerilor parlamentare, cât şi măsuri care vor fi luate pentru organizarea procesului electoral în condiţii bune”, a declarat Constantin Florin Mituleţu-Buică, preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Este oficial: Alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie