Ambasada Palestinei: Ambasadorul rechemat pentru că România a blocat declaraţia comună a UE privind relocarea ambasadelor la Ierusalim

Ambasada Palestinei la Bucureşti a transmis, joi, pentru News.ro, că rechemarea ambasadorului la Ramallah vine în contextul în care România se află printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea ambasadelor statelor membre UE de la Tel Aviv la Ierusalim. De asemenea, a deranjat şi faptul că reprezentanţii României au participat la recepţia deschiderii ambasadei SUA în Ierusalimul ocupat, în timp ce forţele de ocupaţie au ucis 64 de civili palestinieni şi au rănit peste 2.500 în Fâşia Gaza. 

RomaniaTV.net
17 mai 2018, 13:55
Ambasada Palestinei: Ambasadorul rechemat pentru că România a blocat declaraţia comună a UE privind relocarea ambasadelor la Ierusalim

Ambasada Palestinei la Bucureşti mai spune că „disputa internă încă nesoluţionată, între Executiv şi Preşedinţie, nu este de natură să transmită o poziţie clară a statului român în ceea ce priveşte acest demers”.

„Rechemarea domnului ambasador la Ramallah vine în contextul în care România se află printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea ambasadelor statelor membre UE de la Tel Aviv la Ierusalim şi, în acest context, reprezentantii Romaniei au participat la recepţia deschiderii ambasadei SUA în Ierusalimul ocupat, în timp ce forţele de ocupaţie au ucis 64 de civili palestinieni şi au rănit peste 2.500 în Fâşia Gaza. Guvernul Romaniei şi-a arătat intenţia de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi disputa internă încă nesoluţionată, între Executiv şi Preşedinţie, nu este de natură să transmită o poziţie clară a statului român în ceea ce priveşte acest demers”, arată Ambasada Palestinei într-un comunicat transmis News.ro, joi după-amiază. 

Reprezentanţa diplomatică la Bucureşti aminteşte că Rezoluţia 478 din 1980 a Consiliului de Securitate ONU, citată ulterior în rezoluţiile 672, 1332 şi, cea mai recentă – 2334 din 2016, cere tuturor statelor membre să nu-şi stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, teritoriu palestinian ocupat de către Israel în 1967. 

„Reiterăm pe această cale aprecierea noastră pentru poziţia traşantă pe care Preşedintele României, E.S. Domnul Klaus Iohannis, titular de drept al deciziilor de politică externă, a adoptat-o, garantând respectul faţă de legea internaţională şi faţă de principiile de drept. De asemenea, mulţumim domnului preşedinte pentru recenta declaraţie de solidaritate cu victimele din Fâşia Gaza”, mai spune Ambasada Palestinei.  

Conducerea palestiniană din Cisiordania ocupată a anunţat miercuri că-şi recheamă ambasadorii din patru state membre ale Uniunii Europene – între care şi România.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la Sofia, a comentat decizia Autorităţii Palestiniene, spunând că lucrurile se vor rezolva de la sine: „Nu trebuie să exagerăm nici unii, nici alţii”.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a spus, joi, că nu este opţională, ci este obligatorie colaborarea Guvernului cu Administraţia Prezidenţială în chestiuni de politică externă. În acest context, şeful statului a spus că discuţiile dintre autorităţile române nu trebuie să se poate „în faţa publicului global”, ci în România, el punctând că va avea ultimul cuvânt în chestiunea mutării ambasadei României din Israel. 

„În chestiunea politicii externe colaborarea nu este opţională, este obligatorie. Nu există, sau cel puţin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi pe o singură voce în chestiuni importante de politică externă şi acest lucru a fost bine înţeles toată lumea” a spus Klaus Iohannis, întrebat dacă la discuţiile pe care le-a avut marţi la Cotroceni cu premierul Dăncilă au fost tranşate lucrurile. 

Şeful statului a spus că este important ca lucrurile care privesc România să fie discutate, „însă aceste discuţii trebuie să se desfăşoare în România, între noi, cu specialişti şi nu în faţa publicului global”. 

„Deci abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel şi fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au trezit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face. Pur şi simplu nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă, nu. Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv ele nu trebuie să aibă loc”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat despre evaluarea pe care Guvernul o face în prezent în privinţa mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a spus că trebuie luate în considerare toate aspectele şi că el va avea ultimul cuvânt.

„Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu. Dar nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune”, a adăugat preşedintele.