Ambasada SUA: Amendamentele la Codul Penal, pas înapoi, semnal descurajator pentru investitori

Ambasada SUA la București susține, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marți "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" și acțiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".

RomaniaTV.net
11 dec. 2013, 12:54
Ambasada SUA: Amendamentele la Codul Penal, pas înapoi, semnal descurajator pentru investitori

Ambasada SUA arată într-un comunicat că un principiu de bază al democraţiei arată că toţi oamenii sunt egali în faţa legii.

„Amendamentele la Codul Penal adoptate ieri (marți, n.r.) în Camera Deputaţilor ar reprezenta un pas înapoi pentru România. Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere şi nicio ocazie pentru ca reprezentanţii autorităţii judecătoreşti sau membrii societăţii civile să se pronunţe în legătură cu amendamentele propuse”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA la București.

Potrivit comunicatului, acțiunea Parlamentului „este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României”.

„Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept şi este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României. Transparenţa, predictibilitatea şi stabilitatea sunt factori esenţiali pentru toţi investitorii, atât locali cât şi străini, când iau în calcul unde să investească”, se mai arată în comunicat.

VEZI ŞI Poziţia CE privind amendamentele la Codul Penal din România, în raportul MCV din ianuarie

Şi Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.