Ambasada SUA: CCR trebuie lăsată să ia o decizie privind referendumul fără amestec din afară

Publicat: Miercuri, 01 August 2012 11:29 // Actualizat: Miercuri, 01 August 2012 11:52 // Sursa: Mediafax

Ambasada SUA precizează că, după anunţarea rezultatului final al referendumului de duminică de către BEC, Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie cu privire la acesta "bazată pe principii, fără niciun amestec din afară".

"Cunoaştem faptul că Biroul Electoral Central a anunţat rezultatul referendumului de duminică, iar acum acesta trebuie confirmat de către Curtea Constituţională. Luna trecută, Curtea Constituţională şi Parlamentul au stabilit reguli foarte clare privind desfăşurarea referendumului. Acum, Curtea trebuie să decidă dacă aceste reguli au fost respectate. Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară", afirmă Ambasada SUA, într-un comunicat remis Mediafax.

De asemenea, în poziţia Ambasadei SUA se subliniază că "este esenţial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfăşurat în mod liber şi corect şi că regulile stabilite au fost aplicate".

Totodată, în comunicatul Ambasadei SUA este amintită o declaraţie a ambasadorului Mark Gitenstein făcută în data de 4 iulie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenţei.

"În definitiv, nicio economie nu poate prospera şi nicio democraţie nu poate supravieţui în lipsa unui angajament ferm faţă de statul de drept şi a respectului pentru instituţiile democratice. Nimeni nu se poate îndoi că România are procurori curajoşi şi consecvenţi şi judecători neînfricaţi. Pentru ei, nimeni nu este mai presus de lege", este afirmaţia ambasadorului Gitenstein, amintită în finalul comunicatului Ambasadei SUA.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.

Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%.

Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat "Da", 943.375 (11,15%) au votat "Nu", iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre.

loading...
7 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 aug 08:29
Răspunde | Votează email 0 email
ORCE CONTRACT DE ORCE NATURĂ ,MERGE MAI MAI
DEPARTE INDIFERENT CINE ESTE PREȘEDINTE.
02 aug 08:23
Răspunde | Votează email 0 email
BĂSESCULE IA ȘI DĂ DEMISIEA URGENT ,CĂ EȘTI UN PERICOL PENTRU ROMÂNIA CU PILELE TALE .
02 aug 08:20
Răspunde | Votează email 0 email
BĂSESCULE DĂ DEMISIA URGENT CĂCI EȘTI UN
PERICOL PENTRU ROMÂNIA.
01 aug 15:54
Răspunde | Votează email 0 email
Cata
Aici a fost greseala lu' Ponta si Antonescu ca a pupat USA mai mult ,trebuia sa incheie niste pacturi prin care americanii pot sa instaleze mai multe scuturi ,eventual si inca cateva legi din care sa reiasa ca orice american care face crime si alte orori pe teritoriul Romaniei sa fie exonerat si medaliat.
01 aug 14:25
Răspunde | Votează email 0 email
Anonymous89
Ce fel de cetatean este domnul presedinte daca are pretentia de as revendica Cotroceniul cand nici macar nu a beneficiat de propriul vot.Eu cred ca Traian Basescu cetateanul este scarbit de Traian Basescu presedintele.
01 aug 14:04
Răspunde | Votează email 2 email
gura.pacatosului
Intrebare. In opinia lui Mark G. "fără niciun amestec din afară" inseamna fara interventia UE sau fara interventia USA? Ori chestia cu extern - intern e oarecum relativa, Romania fiind un fel de multicolonie USA, UE, fara dreptul de a se pronunta singura in treburile interne?
01 aug 13:52
Răspunde | Votează email 1 email
JUGUL EXTERN
Mie imi suna a sustinere pentru Basescu. Iar ne batjocoresc puterile lumii, nebagand in seama vointa poporului roman. Nu credeam vreodata ca voi putea sa ma indoiesc de orientarea mea pro Occident. Dar dispretul cu care este tratat poporul roman numai ca din motive politice sa ramana un zevzec la putere mi se pare umilitor.
1
EUR
4.8750
RON
27 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H