Ambasadorul Cehiei la Kiev, chemat la MAE ucrainean după DECLARAŢIILE INTOLERABILE ale lui Milos Zeman

Cehia a luat notă de poziţia părţii ucrainene cu privire la 'declaraţiile intolerabile' ale preşedintelui ceh Milos Zeman despre situaţia din Ucraina, a anunţat secretarul de presă al Ministerului de Externe al Cehiei, Michaela Lagronova, informează postul ucrainean de televiziune Espreso, citat de agenţia de presă Unian.

21 nov. 2014, 08:39
Ambasadorul Cehiei la Kiev, chemat la MAE ucrainean după DECLARAŢIILE INTOLERABILE ale lui Milos Zeman

Lagronova a confirmat că ambasadorul Cehiei în Ucraina, Ivan Pocuch, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei, pentru a i se preciza poziţia părţii ucrainene. ‘Am luat la cunoştinţă ceea ce ne-a declarat partea ucraineană şi ne vom ocupa de acest caz’, a spus Lagronova.

La rândul său, secretarul de presă al cancelariei preşedintelui ceh, Jiri Ovacek, a declarat: ‘Nu ne vom amesteca în treburile interne ale Ucrainei. Subliniez că, duminica trecută, preşedintele Zeman a avut la Bratislava o discuţie foarte amicală cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko’.

Citeşte şi Preşedintele Cehiei: Avem nevoie de Rusia în războiul împotriva terorismului islamist

Reacţia diplomaţiei ucrainene la declaraţiile lui Milos Zeman referitoare la Ucraina a ajuns în centrul atenţiei mass-media cehe. Astfel, postul de televiziune CT24 a informat că ‘autorităţile de la Kiev protestează împotriva declaraţiilor lui Milos Zeman’ şi ‘l-au chemat pentru explicaţii’ pe ambasadorul Cehiei.

Incidentul diplomatic a fost provocat de interviul acordat la 16 noiembrie de preşedintele Cehiei postului de televiziune rus Pervîi Kanal. În acest interviu, Zeman a criticat sancţiunile UE la adresa Rusiei şi a declarat, de asemenea, că evenimentele din Ucraina sunt un ‘război civil’.

Citeşte şi Uniunea Europeană, pe cale de a ÎNĂSPRI SANCŢIUNILE împotriva RUSIEI

‘În Ucraina are loc un război civil. Nu trebuie să ne facem vise referitor la sprijinirea Ucrainei, pentru că, în condiţii de război civil, sprijinul economic este total lipsit de sens’, a spus Zeman postului de televiziune rus.

În ultimele zile, în Cehia s-au desfăşurat proteste împotriva ‘politicii proruse’ a preşedintelui Milos Zeman.