Ambasadorul Franţei, despre parodierea lui Mungiu: Asimilarea lui cu un cerşetor e complet deplasată

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, spune, referitor la parodierea regizorului Cristian Mungiu în emisiunea franceză "Les Guignols de l'Info", că "asimilarea" acestuia cu un cerşetor este "complet deplasată", precizând că îl cunoaşte pe Mungiu şi îl apreciază "enorm", potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
17 mai 2013, 09:05
Ambasadorul Franţei, despre parodierea lui Mungiu: Asimilarea lui cu un cerşetor e complet deplasată

Prezent, vineri, la Ploieşti, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, a afirmat, răspunzând unei întrebări, că îl cunoaşte personal pe Cristian Mungiu, care este foarte apreciat şi în România şi în Franţa şi că, în opinia sa, parodierea regizorului român într-o emisiune franceză este „deplasată”.

„Se întâmplă să-l cunosc personal pe Cristian Mungiu, pe care-l apreciez enorm. Este un regizor foarte talentat, recunoscut în România, recunoscut în Franţa şi recunoscut de Festivalul de la Cannes. Consider că asimilarea lui cu un cerşetor este complet deplasată şi, dincolo de această luare de poziţie deplasată, cred că trebuie să fim conştienţi şi să lucrăm pentru o mai bună imagine a României în Franţa. Acesta este unul dintre lucrurile pe care încerc să le fac în fiecare zi”, a afirmat Philippe Gustin.

Ambasadorul Franţei în România face, vineri, o vizită la Ploieşti, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale, cu reprezentanţi ai companiilor franceze din judeţul Prahova şi unde participă la cea de-a şasea Conferinţă Politică a Confederaţiei Europene a Puterilor Locale Intermediare (CEPLI), a cărei temă principală este descentralizarea.

Ediţia de miercuri seară a emisiunii de satiră cu marionete „Les Guignols de l’Info” a început printr-o serie de ironii la adresa incidentelor recente din piaţa Trocadero din Paris, la adresa fotbalistului englez David Beckham, a şefului Poliţiei din Paris, a patronului arab al clubului de fotbal PSG, dar şi la adresa prinţului Albert al II-lea de Monaco, despre care realizatorii acestei emisiuni au spus că „este bâlbâit”. De asemenea, au fost parodiate trei nume mari de la Hollywood – George Clooney, Clint Eastwood şi Jack Nicholson -, iar în minutul al şaselea a fost prezentată scena dedicată Festivalului de Film de la Cannes, în care Steven Spielberg este prezentat sosind pe Croazetă pe o bicicletă şi avându-l ca şofer pe extraterestrul E.T. A urmat scena cu Cristian Mungiu şi Steven Spielberg. În această scenă, regizorul român îi cere lui Spielberg o cameră de filmat, spunând că nu are bani să o cumpere. În plus, marioneta care îl reprezintă pe Mungiu spune că tatăl său este în închisoare, mama lui este bolnavă şi el trebuie să aibă grijă de un bebeluş.

„Les Guignols de l’Info”, denumită uneori doar „Les Guignols”, este o emisiune de televiziune franceză de satiră, cu marionete, difuzată începând din 29 august 1988 pe postul Canal+. Parodie a unui buletin de ştiri de televiziune, această emisiune reprezintă o caricatură a lumii politice, a actualităţilor din mass-media, a celebrităţilor, a societăţii franceze în special şi a lumii întregi în general.

Joi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze – la propunerea preşedintelui CNA, Laura Georgescu – Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) din Franţa cu privire la emisiunea difuzată de Canal+, unii membri ai Consiliului nefiind însă de acord cu acest demers.

Ulterior, Cristian Mungiu a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la parodierea sa în emisiunea franceză „Les Guignols de l’Info”, că nu este cazul ca oamenii să considere că francezii detestă în general românii, ci că realizatorii TV s-au folosit de „stereotipuri ce nu pot fi anulate cu drepturi la replică”.