Ambasadorul Franţei, despre tensiunile de la Salon du Livre: Prin definiţie, absenţii greşesc

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, consideră că nu trebuie să se facă "publicitate" autorilor români care au decis să nu participe la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris, care au fost invitaţi ai Franţei, şi spune că are mai mult respect pentru "interesul general".

22 mart. 2013, 16:20
Ambasadorul Franţei, despre tensiunile de la Salon du Livre: Prin definiţie, absenţii greşesc

Philippe Gustin a comentat controversele stârnite de absenţa unor autori români invitaţi la Salon du Livre de la Paris (22 – 25 martie), subliniind că scriitorii care au decis să nu mai participe la acest eveniment au fost invitaţi ai Franţei.

„Eu sunt mai atent şi am mai mult respect pentru interesul general, pentru ca, printr-o luare de poziţie oarecare, să fac publicitate absenţilor. Prin definiţie, absenţii greşesc întotdeauna. Nu voi spune mai mult, eu unul mă bucur că marea majoritate a autorilor au acceptat. Reamintesc că invitaţia pentru aceşti autori a venit din partea Franţei. Deci cu atât mai rău pentru cei care au refuzat, iar eu nu
vreau să le fac publicitate”, a declarat Philippe Gustin, în emisiunea lui Luca Niculescu de la RFI, potrivit Mediafax.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a condamnat şi gestul „de frondă” al grupului de tineri români care, joi seară, la evenimentul de lansare a Salonului de Carte de la Paris, au protestat faţă de actuala conducere a Institutului Cultural Român – organizatorul standului românesc de la eveniment – şi care au fost evacuaţi de forţele de ordine din partea organizatorilor.

„Standul României de la Salonul de Carte este unul care e la înăţimea evenimentului. România e invitatul de onoare al acestui Salon, iar onoarea ce îi este făcută trebuie apreciată just. Şi mai ales oportunitatea şi vizibilitatea excepţionale care i se dau României prin acest Salon al Cărţii, un eveniment extrem de important la Paris, în Europa şi în întreaga lume. Este o oportunitate de a-şi schimba imaginea”, adaugă diplomatul.

Un grup de aproximativ 10 tineri a protestat joi seară, în deschiderea Salonului de Carte de la Paris, eveniment care se va încheia luni şi la care România este ţară invitată de onoare. Aceştia au purtat măşti cu chipurile scriitorilor Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Andrei Pelşu şi Neagu Djuvara şi au cerut demisia actualei conduceri a Institutului Cultural Român (ICR).

Tinerii care fac parte din grupul numit „ICR OFFF” şi care nu au dorit să îşi dezvăluie identitatea au spus că manifestarea lor din deschiderea Salon du Livre a fost „un performance”.

Scriitorul Andrei Pleşu a confirmat, pe 15 martie, că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni. „Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală. I-am anunţat încă de acum două luni că nu particip”, a spus Andrei Pleşu.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a precizat, marţi, într-o scrisoare că Andrei Pleşu nu a fost invitat la Salon du Livre de ICR, ci de editura franceză căreia ICR i-a plătit traducerea volumului său şi spune că scriitorul „atacă continuu, fără a se informa”.

Printre scriitorii care au anunţat că se retrag de la ediţia din acest an a Salon du Livre se numără Mircea Cărtărescu şi Gabriel Liiceanu.

Totodată, scriitorul Neagru Djuvara a declarat, marţi, că nu va lua parte la Salonul de Carte de la Paris deoarece o întâlnire-dialog cu scriitorul Jean d’Ormesson, „promisă” în cadrul evenimentului de fostul preşedinte al ICR, Horia Roman Patapievici, nu s-a materializat.

De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat, marţi, că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului.

Salonul Internaţional de Carte de la Paris are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Bugetul ICR pentru Salonul Cărţii de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro, după cum spunea Andrei Marga, preşedintele Institutului, într-un interviu în octombrie 2012.