Ambasadorul român în Franţa, Luca Niculescu, asigură că relaţiile dintre România şi Franţa sunt solide în toate domeniile

Relațiile dintre România și Franța "se desfășoară sub semnul unui Parteneriat strategic solid în toate domeniile, pe care dorim să-l aprofundăm atât pe plan bilateral - politic, economic, cultural - cât și în dialogul nostru la nivelul Uniunii Europene", a declarat, într-un discurs cu prilejul Zilei Naționale, ambasadorul țării noastre la Paris, Luca Niculescu, potrivit unui comunicat de presă al reprezentanței diplomatice a României în Franța difuzat vineri.

02 dec. 2017, 13:48
Ambasadorul român în Franţa, Luca Niculescu, asigură că relaţiile dintre România şi Franţa sunt solide în toate domeniile

Ambasadorul român a reamintit că acest obiectiv „a fost reafirmat cu tărie în timpul vizitei în România, în august, a președintelui Franței, Emmanuel Macron — prima vizită bilaterală pe care noul șef al statului francez a efectuat-o în regiune”. Luca Niculescu a reamintit „afinitățile culturale puternice și atașamentul constant al românilor față de limba franceză” și a apreciat că „Sezonul cultural România — Franța va fi pentru România unul din evenimentele culturale majore ale ultimului deceniu”.

Niculescu a salutat totodată „dialogul româno-francez permanent și pozițiile convergente în multe dintre dosarele europene”. „În fața provocărilor cu care Uniunea Europeană se confruntă în prezent, România consideră, ca și Franța, că nu există altă opțiune decât de a continua consolidarea Uniunii, pentru a putea răspunde mai bine așteptărilor cetățenilor europeni”, a declarat în context ambasadorul României.

În alocuțiunea sa, ministrul responsabil de afacerile europene din guvernul francez, Nathalie Loiseau, care a participat la evenimentul organizat de Ambasada României la Paris, a relevat la rândul său „legăturile profunde de prietenie dintre Franța și România, care datează cel puțin din 1918, odată cu misiunea Berthelot și clădirea României moderne, al cărei centenar îl vom sărbători anul viitor”. Loiseau a reamintit declarația președintelui Emmanuel Macron potrivit căreia România este pentru Franța „un partener istoric și de viitor”.

Ea a făcut apoi o trecere în revistă a cooperării bogate dintre cele două țări, pe plan politic, economic și cultural și a apreciat, între altele, că Sezonul cultural Franța-România va fi „o bună ocazie de a celebra dinamismul țărilor noastre în domenii de vârf: sectorul digital, cercetarea, inovarea”. Ministrul francez a salutat „angajamentul proeuropean constant al autorităților române” și a asigurat că „România va putea conta pe sprijinul Franței în cadrul pregătirii și desfășurării președinției sale a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru (al anului) 2019”.

Ambasada României la Paris a celebrat Ziua Națională a României, la 30 noiembrie, în cadrul unei recepții la care au participat numeroase oficialități franceze si reprezentanți ai corpului diplomatic. La manifestare au mai luat parte șefii grupurilor parlamentare de prietenie din Adunarea Națională franceză, respectiv Camera Deputaților din România, deputați și senatori francezi, reprezentanți ai Ministerului francez al Europei și Afacerilor externe și ai altor instituții centrale, numeroși ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Paris.

La eveniment au luat parte peste 1000 de invitați. De asemenea, au participat, în calitate de parteneri, reprezentanți ai Primăriei și ai Casei Orășenești de Cultură din Negrești-Oaș, care i-au încântat pe cei prezenți cu ținutele și produsele culinare specifice zonei, se mai menționează în comunicatul citat.