Ambasadorul României estimează că 15.000-25.000 de români vor merge în Marea Britanie, în 2014

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, şi omologul său bulgar au dat asigurări marţi, în Parlamentul de la Londra, că estimările vehiculate de presa britanică privind numărul românilor şi bulgarilor care ar urma să vină în Marea Britanie începând din 2014 sunt exagerate.

RomaniaTV.net
23 apr. 2013, 20:12
Ambasadorul României estimează că 15.000-25.000 de români vor merge în Marea Britanie, în 2014

Ambasadorul român, Ion Jinga, a declarat, în faţa membrilor Comisiei pentru Afaceri interne a Camerei Comunelor, că între 15.000 şi 25.000 de români ar urma să meargă în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, pe 1 ianuarie 2014.

Jinga a explicat că nu are „o bilă de cristal” dar crede că îmbunătăţirea stării economiei României, scăderea ratei şomajului şi a posibilităţii găsirii unor spaţii locative convenabile vor fi factori care vor limita numărul românilor care vor veni în Marea Britanie.

„În acest moment, destinaţia preferată a românilor este România”, a spus Jinga, citat de The Guardian. „Majoritatea celor 80.000 – 100.000 de români care lucrează deja în Marea Britanie au venit aici pentru acoperirea unor lipsuri de locuri de muncă în sectoare precum construcţiile„, a apreciat ambasadorul român.

La rândul său, ambasadorul Bulgariei, Konstantin Dimitrov, le-a spus deputaţilor britanici că predicţiile privind venirea a 350.000 de imigranţi bulgari şi români în Marea Britanie sunt „exagerări”. Dimitrov se aşteaptă ca aproximativ 8.000 – 10.000 de bulgari să emigreze în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor.

Luni, Dimitrov a catalogat drept „inacceptabile” argumentele formaţiunii naţionaliste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP) împotriva venirii imigranţilor bulgari şi români. UKIP a distribuit o serie de pliante în care avertizează în legătură cu efectele venirii imigranţilor români şi bulgari în Marea Britanie. „Am observat unele elemente de ostilitate”, a spus Dimitrov. „Nu credem că aceasta este atitudinea generală a poporului britanic faţă de bulgari, dar este vorba de o campanie dezolantă şi discriminatorie din multe puncte de vedere”, sublinia, luni, ambasadorul bulgar.