Ambasadorul României la Amman s-a întâlnit cu reprezentanţii unei comisii parlamentare din Iordania pentru a discuta relaţiile bilaterale dintre cele două ţări

Relaţiile bilaterale româno-iordaniene şi cele mai recente evoluţii regionale au fost principalele probleme abordate de ambasadorul României în Iordania, George Cristian Maior, cu reprezentanţii Comisiei parlamentare pentru relaţiile de cooperare între Iordania şi Europa, condusă de Khaldoun Hayna, în cadrul unei întâlniri la Amman.

05 dec. 2021, 18:56
Ambasadorul României la Amman s-a întâlnit cu reprezentanţii unei comisii parlamentare din Iordania pentru a discuta relaţiile bilaterale dintre cele două ţări

Iordania şi România au relaţii politice solide, care se bazează pe prietenia dintre liderii celor două ţări, a declarat Khaldoun Hayna cu ocazia acestei întrevederi, menţionând o serie de acorduri şi memorandumuri de înţelegere, precum şi programe implementate în comun în domeniile energetic, cultural, turistic, agricol şi al investiţiilor.

El a subliniat importanţa consolidării relaţiilor comerciale, economice şi parlamentare, în special în contextul circumstanţelor dificile impuse de pandemia de COVID-19, potrivit agenţiei de presă Petra, citată de Agerpres.

Referitor la tematica regională, la această întâlnire au fost abordate status quo-ul, în special, în privinţa cauzei palestiniene şi a poziţiilor Majestăţii Sale Regele Abdullah al II-lea faţă de palestinieni şi asigurarea securităţii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu. Hayna a subliniat importanţa custodiei haşemite asupra locurilor sfinte islamice şi creştine din Ierusalim.

Comisia parlamentară condusă de Hayna a salutat faptul că s-a ajuns la un nivel de „relaţii deosebite” între Iordania şi România în diverse domenii, subliniind că acestea se bazează pe respectul reciproc şi coordonare în diferite probleme care preocupă cele două părţi.

Citeşte şi: Noi măsuri în România pentru limitarea răspândirii Omicron. Formular PLF, test PCR şi CARANTINĂ de 10 zile pentru nevaccinaţi

Membrii acestei comisii au îndemnat la stabilirea de parteneriate cu sectorul privat în România, depăşirea obstacolelor cu care se confruntă investitorii iordanieni pe pieţele din România, pledând pentru creşterea burselor pentru studenţii iordanieni şi valorificarea turismului medical în Iordania.

La rândul său, ambasadorul român a declarat că România sprijină custodia haşemită asupra locurilor sfinte din Ierusalim şi rolul consecvent al regelui Abdullah în realizarea unei păci cuprinzătoare şi juste în regiune, potrivit Petra.

George Cristian Maior a subliniat, de asemenea, necesitatea dezvoltării şi consolidării relaţiilor cu Iordania, în special în domeniile de cooperare economică, comercială şi în materie de securitate, menţionând că vizitele reciproce întreprinse de liderii celor două ţări vor impulsiona cooperarea economică şi vor motiva sectorul privat şi oamenii de afaceri să valorifice oportunităţile din Regatul Haşemit, conform agenţiei de presă citate.

Citeşte şi: Sorin Grindeanu, optimist privind coaliţia de guvernare: „Suntem serioşi şi ne ţinem de ce am semnat. Se va găsi o punte de dialog”