Sorin Grindeanu, optimist privind coaliţia de guvernare: „Suntem serioşi şi ne ţinem de ce am semnat. Se va găsi o punte de dialog”

Sorin Grindeanu s-a declarat optimist în ceea ce priveşte evoluţia coaliţiei cu PNL şi UDMR. "Eu sunt optimist că se va găsi puntea de dialog", a spus ministrul Transporturilor.

05 dec. 2021, 11:30
Sorin Grindeanu, optimist privind coaliţia de guvernare: „Suntem serioşi şi ne ţinem de ce am semnat. Se va găsi o punte de dialog”

Florin Cîţu a făcut declarații, joi seara, la Digi 24, despre o eventuală rupere a coaliţiei, în cazul în care bugetul nu va arăta aşa cum îşi doreşte. Sorin Grindeanu i-a răspuns şefului PNL, spunându-i că bugetul trebuie să se bazeze strict pe programul de guvernare.

Bugetul, atunci când e adoptat, normal că există discuţii largi. Dar bugetul trebuie să se bazeze pe programul de guvernare al coaliţiei. Prin buget reuşim să ne ducem spre acele ţinte ale programului de guvernare. Când vin două partide care, timp de 30 de ani, au fost în coaliţie, sigur că fiecare vine cu viziuni diferite. Eu sunt optimist că se va găsi puntea de dialog necesară ca să avem un buget al României pentru 2022″, a spus Sorin Grindeanu la Prima Tv.

Cât va dura acest Guvern?

„Noi am semnat un acord politic. Suntem extrem de serioşi şi ne ţinem de ceea ce am semnat. Nu avem motive să spunem că nu suntem optimişti, dar suntem atenţi. Da, ne-am asumat să intrăm la guvernare într-o perioadă deloc simplă. România risca să intre în vrie cu toate cele patru crize. Contribuim la stabilizarea ţării, la dezvoltare. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ştim ce înseamnă priorităţile PSD şi pentru ce ne-au votat oamenii.

Credeţi că nouă ne-a fost uşor să acceptăm, fiind cel mai mare partid din România, să nu avem noi premierul? Am trecut peste această etapă pentru că am înţeles situaţia. Avem o istorie în spate de bătălii, e normal ca publicul PSD să nu îmbrăţişeze această soluţie. Dar noi în Parlament suntem o treime, nu e 50%, e clar că trebuie să-ţi găseşti o formă de alianţă. Îi văd pe mulţi viteji care până acum erau la guvernare, iar acum se dau viteji. România ajunsese aproape de acea buză a prăpastiei”, a declarat ministrul Transporturilor.

Ce aţi găsit la Ministerul Transporturilor?

„Am preluat Ministerul Transporturilor vineri dimineaţă, i-am ţinut pe colegi în aceste zile libere ca să văd eu, dincolo de analizele care mi s-au dat, ce e acolo. Cred că vorbim de cel mai important minister, care a rămas cu datoria cea mai mare faţă de cetăţeni. 30 de ani nu a livrat atât cât trebuia pentru români”.

Câţi km de autostrăzi vor fi livraţi anul acesta?

„Eu nu am mers la Minister să găsesc vinovaţi. S-a dat în folosinţă în această săptămână lotul 2 Sebeş – Turda. Eu vineri am plecat cu maşina spre casă fiindcă auzisem că una e să-ţi povestească mulţi, alta e să vezi cu ochii tăi. Unii îmi spuneau că trebuie să stăm până în primăvară, alţii spuneau că dacă mobilizăm constructorul poate fi dat drumul. S-a dat drumul cu restricţii şi mai avem 4,7 km Târgu Mureş – Ungheni. Cred că e cel mai mic număr de km daţi în folosinţă în ultimii cinci ani”.

Când vom atinge 1000 km?

„Eu sper să se întâmple destul de repede. În acest moment ne aflăm la intersecţia a trei surse mari de finanţare. Avem un masterplan pe Transporturi aprobat în 2016 de Comisia Europeană. Am avut o discuţie cu doamna Adina Vălean. Acum, la Bruxelles, se află în analiză planul pe infrastructură pe următorii zece ani. Planul total pe următoarea decadă e de aprix 73 de miliarde de euro. Mai mult decât tot PNRR-ul. Pare o sumă mare, imensă, dar care este absolut necesară şi eu cred că dezvoltarea infrastructurii de transport în România trebuie să fie prioritatea zero a României. Va duce la dezvoltarea locurilor de muncă, nivelului de trai. Următorii 10 ani trebuie să fie marcaţi de dezvoltarea infrastructurii de transport”.

V-aţi impus un număr de km de autostradă?

„M-am ferit să fac lucrul acesta. Pentru că în toţi anii aceştia am văzut la planuri, la desene, poate sute de milioane de euro aruncate pe hârtii. Problema a fost că nu s-au pus în practică şi nu s-au făcut lucrurile într-un ritm susţinut. Planul e o altă mare prioritate. Mereu trebuie să urmăreşti contractul în curs şi termenele şi, pe de altă parte, să furnizezi noi contracte ca lucrurile să meargă înainte. La anul există marea şansă să putem semna contracte de aproximativ 10 miliarde de euro. Ar fi un record absolut şi ar însemna demararea multor şantiere în România. Timpul nu mai are răbdare cu noi. Vreau să simtă şi ei presiunea pe care o simt eu”.

Tentaţia corupţiei e mare. Mesajul pentru oamenii care cad pradă?

„Nu există cartonaş galben. E direct roşu. Legea la Minister va fi respectată. Fără nuanţe”.

Cum vi s-a părut mandatul lui Cătălin Drulă?

„V-am spus vizavi de toţi miniştrii dinaintea mea. Nu am venit acolo să caut vinovaţi şi să scormonesc ce au făcut unii şi alţii. Cetăţenii pot să facă acest lucru”.

 

 


loading...