Ambasadorul rus, convocat la MAE. Şoferul care a accidentat o tânără ar putea rămâne FĂRĂ imunitate

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a anunţat, marţi, că l-a convocat la sediul ministerului pe ambasadorul rus pentru a-şi exprima "precouparea foarte serioasă" legată de faptul că rusul care a accidentat pe trecerea de pietoni o femeie a refuzat să facă alcooltestul, prevalându-se de statutul său diplomatic. 

RomaniaTV.net
23 oct. 2012, 12:44
Ambasadorul rus, convocat la MAE. Şoferul care a accidentat o tânără ar putea rămâne FĂRĂ imunitate

Potrivit lui Corlăţean, Ministerul român de Externe analizează posibilitatea de a solicita ridicarea imunităţii diplomatului rus care a accidentat o tânără în Bucureşti, ambasadorul rus urmând să fie convocat la minister.

„Preocuparea pe care o exprim faţă de conduita diplomatului rus este foarte serioasă, cu atât mai mult cu cât domnia sa s-a sustras  controlului  alcooltest. Ambasadorul rus va fi invitat la Ministerul Afacerilor Externe pentru că avem de transmis această preocupare foarte serioasă. Dincolo de privilegiile şi imunităţile diplomatice, transmitem mesajul că legea trebuie să-şi spună cuvântul”, a declarat Titus Corlăţean, după o întâlnire cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti.

Ministrul a arătat că, din informaţiile părţii române, diplomatul rus s-ar fi sustras de la proba cu etilotestul după accident şi a apreciat că acesta ar fi trebuit totuşi să accepte testul, pentru a înlătura orice dubiu, chiar dacă are dreptul de a se prevala de imunitate în astfel de cazuri.

În schimb, şeful diplomaţiei române a spus că nu este exclusă retragerea imunităţii diplomatice a rusului ce a provocat accidentul. „Transmitem aşteptarea ca legea să îşi spună cuvântul şi responsabilitatea în faţa unei curţi de justiţie să se materializeze. Suntem într-un proces de reflecţie internă, care nu e simplu în raport de practica internaţională în materie de privilegii şi imunităţi, cu privire la poziţionarea noastră faţă de posibilitatea solicitării ridicării imunităţii diplomatului respectiv”, a spus Corlăţean.

Ministrul a mai arătat că este necesară o discuţie cât mai curând cu ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, chiar dacă între minister şi ambasadă a existat o corespondenţă pe această temă.

Premierul Ponta a declarat anterior că ministrul de Externe, Titus Corlăţean, trebuie să ia toate măsurile permise de convenţiile internaţionale pentru ca persoana vinovată să plătească, dacă accidentul în care o tânără a fost lovită de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruseconstituie o infracţiune.

O tânără de 19 ani a fost lovită, duminică, în jurul orei 16.45, de un autoturism al Ambasadei Federaţiei Ruse. Accidentul a avut loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara.

Şoferul este cetăţean rus, iar pe legimaţia diplomatică este menţionat faptul că este secretar al Ambasadei. El a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum şi prelevarea de probe biologice, invocând imunitatea de care beneficiază, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit MAE, persoana din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti implicată în accidentul de duminică are calitatea de diplomat şi beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală, civilă şi administrativă, pe teritoriul României.