Ambasadorul SUA: Cu cât rămâne Morar mai mult la şefia DNA, cu atât mai bine

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, pentru că prelungirea mandatului lui Daniel Morar în fruntea DNA ar fi un lucru foarte bun, adăugând că va fi cu atât mai bine cu cât acesta va rămâne mai mult în funcţie. Reamintim că cel de-al doilea mandat al lui Daniel Morar la şefia DNA expiră în curând, iar legea nu permite deţinerea a mai mult de două astfel de mandate. 

RomaniaTV.net
08 dec. 2011, 17:32
Ambasadorul SUA: Cu cât rămâne Morar mai mult la şefia DNA, cu atât mai bine

„Ar fi un lucru foarte bun (n.r. prelungirea mandatului lui Daniel Morar). Nu ştiu dacă se poate, dacă nu trebuie amendată legea. Nu sunt familiar cu regulile româneşti. Dar, cu cât îl ţineţi pe Daniel Morar în funcţie mai mult timp cu atât mai bine va fi”, a declarat pentru Mediafax Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti.

Cu o zi înainte, Ambasada SUA transmisese un comunicat prin care aprecia că mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorului şef al DNA, Daniel Morar, au avut „realizări impresionante” şi încuraja „Guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde”.

Preşedintele Traian Băsescu declara, la mijlocul lunii noiembrie, că doreşte să îi ceară procurorului general Codruţa Kovesi prelungirea cu şase luni, până la raportul CE din vară, a mandatului procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, care expiră în curând.

Şeful statului a menţionat, răspunzând unei întrebări, că cel de-al doilea mandat, ultimul, al lui Daniel Morar, expiră în curând, iar acesta nu va mai putea conduce DNA.

Întrebat dacă îi va da lui Morar un nou mandat la şefia DNA, Băsescu a răspuns: „Nu avem cum. Conform legii, şeful DNA, ca şi procurorul general, nu pot avea decât două mandate de câte trei ani. Daniel Morar a avut un mandat, i l-am dat şi pe al doilea în 2009. În februarie 2012 îşi încheie mandatul”.

Întrebat dacă acesta ar putea fi numit procuror general, Băsescu a spus: „Nu numim la televizor procurorii generali”.