Ambulanţa Bucureşti, despre eleva care a murit de meningită: Nimic din starea pacientei nu prevestea evoluţia ulterioară

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a precizat vineri că echipajele care au intervenit în cazul elevei care a murit de meningită s-au confruntat cu un caz "aparent simplu, cu o simptomatologie nespecifică, fără elemente care să anunţe o evoluţie fulminantă, cu prognostic foarte grav".

RomaniaTV.net
19 apr. 2019, 14:27
Ambulanţa Bucureşti, despre eleva care a murit de meningită: Nimic din starea pacientei nu prevestea evoluţia ulterioară

Potrivit SABIF, „nimic din starea pacientei nu prevestea evoluţia ulterioară”. În data de 17 aprilie 2019, în jurul orei 23,03, se înregistrează la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov un apel venit prin numărul unic 112 pentru un pacient de sex feminin, în vârstă de 18 ani, care prezintă dureri abdominale, febră peste 39 grade, vărsături, scaune diareice. Este încadrat la dureri abdominale, urgenţă de cod galben”, potrivit unor precizări ale SABIF.

Conform sursei citate, la momentul înregistrării fişei se aflau în aşteptare în dispeceratul SABIF un număr de 63 de solicitări, din care 26 de cod galben şi 37 de cod verde iar numărul echipajelor disponibile era 0.

„La ora 23,35 de minute se reuşeşte cuplarea cazului cu o resursă mobilă, o ambulanţă de urgenţă cu medic. Medicul ajunge la caz în jurul orei 23,50 minute, găseşte pacienta conştientă, cooperantă, echilibrată hemodinamic şi respirator, cu simptomatologie abdominală nespecifică. Pacienta afirma că a prezentat mai multe scaune diareice, vărsături şi a avut febră peste 39 grade. La examenul obiectiv pacienta prezintă febră 38 grade şi durere abdominală difuză. Nu prezenta semne de iritaţie meningeală şi nici semne de iritaţie peritoneală, durerea abdominală fiind difuză şi nespecifică”, susţine SABIF.

Potrivit aceleiaşi surse, fetei i s-a administrat o perfuzie de rehidratare cu tratament antialgic, după care pacienta s-a simţit mai bine, scăzând în intensitate durerea abdominală.

„În timpul consultaţiei şi al tratamentului pacienta nu a prezentat niciun fel de semn sau simptom care să anunţe evoluţia ulterioară a cazului. La finalul tratamentului medical a propus familiei şi pacientei să meargă la spital pentru investigaţii suplimentare. Familia şi pacienta au refuzat internarea, iar acest lucru s-a consemnat prin semnătură. Nimic din starea pacientei nu prevestea evoluţia ulterioară”, mai spun reprezentanţii SABIF.

Totodată, după aproximativ 4 ore, la ora 3,33 se înregistrează o nouă solicitare sosită prin 112, pentru aceeaşi pacientă.

„De data aceasta, mama afirma că a apărut o erupţie pe corp, pete ca nişte vânătăi. În 12 minute din momentul solicitării ajunge o ambulanţă de tip B2 la adresă, găseşte pacientă echilibrată hemodinamic respirator, cu febră şi erupţie cutanată. Monitorizează pacienta şi o transportă la cel mai apropiat spital de urgenţă, respectiv Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde pacienta rămâne pentru investigaţii”, afirmă SABIF.

De asemenea, la ora 6,38, SUUB solicită prin 112 o ambulanţă cu medic pentru un pacient critic, aceeaşi tânără de 18 ani pentru a fi transportata la Institutul „Matei Balş”.

„Echipajele s-au confruntat cu un caz aparent simplu, cu o simptomatologie nespecifică, fără elemente care să anunţe o evoluţie fulminantă, cu prognostic foarte grav”, precizează SABIF.