Amendă de 1.000 de lei pentru că a vorbit pe speaker la telefon în gară

Un bărbat care a fost amendat cu 200 de euro pentru că a vorbit la telefon pe speaker într-o gară din Franţa încearcă să obţină în instanţă anularea sancţiunii, relatează BBC News.
Filip Stan
07 feb. 2025, 16:30
Amendă de 1.000 de lei pentru că a vorbit pe speaker la telefon în gară

Amendă ciudată primită de un localnic în Franţa. Bărbatul, care şi-a dat doar numele mic, David, a declarat pentru BFMTV că vorbea cu sora sa în gara din Nantes, duminică, când un angajat al SNCF, compania franceză de căi ferate, s-a apropiat de el. Acesta i-a spus că va fi amendat cu 150 de euro dacă nu opreşte difuzorul – o amendă care, susţine el, a fost majorată ulterior la 200 de euro, deoarece nu a plătit-o pe loc.

David şi-a angajat un avocat pentru a contesta amenda. SNCF a confirmat că bărbatul a fost amendat de personalul său de securitate într-o zonă liniştită a gării, dar compania feroviară de stat contestă unele detalii ale relatării pasagerului, potrivit publicaţiei franceze La Parisien.

SNCF a descris o „interacţiune crescândă” între un pasager şi un membru al personalului său înainte de emiterea amenzii.

Citește și

Amendă colosală! Un bucureştean a fost sancţionat cu 6.500 de lei după ce a hrănit porumbeii

În vârstă de 54 de ani, David a declarat că iniţial a închis telefonul când i s-a spus despre amendă, crezând că este o glumă.

SNCF a precizat pentru BBC News că personalul său de securitate operează în trenuri şi în staţii şi este autorizat să emită amenzi împotriva pasagerilor. SNCF a confirmat, de asemenea, că amenda a crescut de la 150 de euro la 200 de euro „deoarece clientul a refuzat să plătească”.

Vorbitul tare la telefon în public, un comportament supărător
Deşi în Franţa nu există o lege naţională care să interzică utilizarea telefoanelor mobile pe speaker în locurile publice, există reglementări privind controlul zgomotului.

În conformitate cu Codul francez al transporturilor, cei care utilizează „dispozitive sau instrumente sonore” sau „tulbură liniştea celorlalţi prin zgomot” în zonele destinate pentru transportul public pot fi amendaţi.

Sondajele de opinie sugerează că vorbitul cu voce tare într-un loc public se numără printre comportamentele considerate cele mai inacceptabile atunci când vine vorba de apelurile telefonice. Într-un sondaj realizat anul trecut pe 2005 adulţi din Marea Britanie, institutul de sondare YouGov a constatat că 86% dintre aceştia au considerat că utilizarea difuzorului într-un mediu comun este inacceptabilă, în timp ce 88% au fost de aceeaşi părere în ceea ce priveşte vorbitul cu voce tare.

Având în vedere sentimentele atât de puternice, ţările din întreaga lume au abordări diferite în ceea ce priveşte reglementarea acestei probleme.

Regulamentele feroviare din Regatul Unit prevăd că utilizarea oricărui echipament pentru a produce un sunet care deranjează o altă persoană nu este permisă, cu excepţia cazului în care există o permisiune scrisă, şi riscă o amendă. Unii operatori feroviari din Regatul Unit oferă „vagoane liniştite” sau „zone liniştite” – vagoane în care pasagerii sunt încurajaţi să reducă nivelul de zgomot. De exemplu, London North Eastern Railway cere pasagerilor care călătoresc în astfel de vagoane să se asigure că muzica pe care o ascultă nu poate fi auzită prin căşti şi să plece dacă doresc să efectueze sau să primească un apel.

Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la bloc. Gestul banal pe care îl face orice gospodină poate goli cardul familiei

Operatorul feroviar italian Trenitalia oferă un serviciu similar pe trenul Frecciarossa. Pasagerii „care doresc să călătorească în deplină relaxare şi departe de poluarea sonoră produsă de telefoanele mobile” pot călători într-o „zonă silenţioasă” în vagonul său business.

În Japonia, unde există norme culturale stricte privind comportamentul în public, vorbitul la telefon în tren este considerat nepoliticos şi este puternic descurajat. Recomandările privind eticheta în tren, publicate pe site-ul web al West Japan Railway Company, cer pasagerilor să nu vorbească tare în tren şi să îşi seteze telefoanele pe modul silenţios, precum şi să se abţină de la efectuarea şi acceptarea apelurilor în timp ce se află în tren. „Vorbitul cu voce tare în interiorul trenurilor este deranjantă pentru pasagerii din apropiere”, arată compania.

Busan Transportation Corporation, o companie de transport din oraşul Busan din Coreea de Sud, sfătuieşte pasagerii să îşi pună telefonul pe modul vibraţii şi „să poarte conversaţii în linişte”, conform unui ghid de etichetă feroviară postat pe site-ul său.

Zgomotele costă mult la bloc. Cât plătești dacă deranjezi vecinii, cazul familiei cu copii mici ajuns în instanţă

Când locuiești la bloc, e important să fii în relații bune cu vecinii. Ce-i de făcut însă dacă ai un vecin care se plânge mereu de zgomotul provenit din locuința ta?

De curând, un chiriaș cu doi copii s-a plâns, pe un grup online dedicat sfaturilor de la avocați, că nu-i chip să se înțeleagă cu vecina de dedesubt. Aceasta reclamă constant că este deranjată de zgomotul provenit din locuința chiriașului, iar acesta, pur și simplu, nu știe cum să rezolve problema. ”Aș dori un sfat. Stau în chirie și am doi copii mici băiatul are cinci ani iar fetița, un an. Vecinii de jos tot fac reclamații că îl aud pe băiat alergând prin apartament. Respect orele de liniște, dar ei vor și ziua să nu audă nimic. Dar asta e, așa e la bloc, zic eu, problema mea este că stau în chirie, iar vecina de dedesubt este proprietară şi consideră că noi ar trebui să nu mișcăm în apartament. Doresc să știu ce tipuri de zgomote sunt considerate deranj”, a scris chiriașul pe grupul menționat mai sus, potrivit evz.

Citește și Motivul ireal pentru care două tinere au fost date afară din avion: „Pasagerii au intervenit să ne apere”

Un avocat i-a răspuns chiriașului că există o soluție, și anume să ajungă la o înțelegere cu vecina de dedesubt. Înțelegere care însă ar urma să-i bage la cheltuială atât pe el, cât și pe vecină. ”Spuneți-i că o înțelegeți că e supărată pentru cum e construit blocul, că e neplăcut să auzi ce fac vecinii, însă la fel locuiți și dumneavoastră. Dar pentru că o înțelegeți, veți cumpăra un covor mai gros și o rugați-o și pe dumneaei să își fonoizoleze tavanul, așa încât, cu ambele eforturi, îi va fi bine. Altfel, nu aveți cum schimba lucrurile, un singur covor, oricât de gros, nu poate rezolva problema, trebuie să facă și ea un efort. Cam așa îi spuneți. Eventual, îi lăsați un bilet în ușă”, a recomandat avocatul.

Pentru chiriașul în cauză, altă variantă ar fi fost… mutarea din bloc. Iar asta pentru că, odată deranjat de zgomot, un vecin poate anunța Poliția, iar legislația în vigoare prevede amenzi destul de severe în astfel de cazuri, dacă se confirmă faptele reclamate.

Concret, Legii 61/1991 republicată prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Astfel, este contravenție tulburarea liniștii locatarilor în intervalele orare 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare. Sancțiunea în acest caz este amendă de la 500 la 1.500 de lei.

Citește și Care este cea mai mare calitate a lui Cabral. Soția lui a dezvăluit-o după 13 ani de căsătorie: „O să se oftice femeile”

Conform aceleiași legi, riscă să fie amendați și cei care deranjează vecinii în afara intervalelor 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14,00. Mai exact, este considerată tot contravenție ”tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. Amenda de această dată este ceva mai blândă: între 200 și 1.000 de lei.

DailyBusiness
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Horia Ivanovici – Dumitru Dragomir, schimb de replici incendiar după dezmățul de la Beach, Please: „Selly, tu dormi bine? Doar bani, bani, bani, n-ai și tu niciun pic de moralitate?” / „Derbedei! Trebuie arestați!”
Capital.ro
UE schimbă regulile. România trebuie să verifice vârsta pe internet. NU toți românii vor mai avea acces
Playtech.ro
Orașul din România care a fost capitala a trei țări. Locul era cunoscut drept „Orașul de Aur”
DailyBusiness
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
Adevarul
Cine este Iulia Sviridenko, propusă de Zelenski pentru funcția de premier. Cariera discretă a unei tehnocrate cu influență în cercul prezidențial
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Românii n-au avut noroc. Majorarea TVA putea fi evitată
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Accidentul aviatic din India ar fi fost provocat intenționat de pilot. Acesta ar fi suferit după moartea mamei sale
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
O nouă lovitură pentru șoferi! Amenzi de 607 lei pentru viteză prea mică
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai îngustă mașină din lume are lățime de doar 50 cm. A fost proiectată de un mecanic din Italia