Amendă de 5.000 lei pentru medicul de familie care l-a vaccinat pe primarul unei localități din Călăraşi deşi nu avea dreptul

Medicul de familie care l-a vaccinat pe primarul comunei Alexandru Odobescu din judeţul Călăraşi a fost sancţionat cu 5.000 de lei de Direcția de Sănătate Publică a județului Călărași pentru că nu a respectat prevederile Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva Covid-19.

15 ian. 2021, 17:38
Amendă de 5.000 lei pentru medicul de familie care l-a vaccinat pe primarul unei localități din Călăraşi deşi nu avea dreptul

Amendă de 5.000 lei pentru medicul de familie care l-a vaccinat pe primarul localității Alexandru Odobescu din județul Călăraşi, Niculae Eremia, deși acesta nu se încadra în primele două etape de vaccinare.

„Chiar ieri, Direcția de Sănătate Publică a județului Călăraşi a aplicat o amendă contravențională de 5.000 de lei medicului de familie Dr. P. P., conform HG 857 /2011 art. 30 lit. h), pentru „nerespectarea programării categoriei populaționale aferente etapei 1 de vaccinare împotriva COVID-19”.

 

Amendă pentru medicul de familie din Călăraşi. Cum justifică DSP Călăraşi sancţionarea lui

“Conform informațiilor puse la dispoziție de Centrul de vaccinare SJU Călărași, din platforma online de vaccinare, reiese că în data de 12.01.2021 ora 12.00, d-nul E. N. (primarul comunei Alexandru Odobescu) figura cu programare in vederea vaccinării, programare realizată online de CMI Dr P. P.
La data și ora stabilite conform programării, centrul de vaccinare a efectuat vaccinarea persoanei programate. Medicul care a efectuat programarea online, Dr. P. P., afirmă că programarea s-a efectuat dintr-o eroare de înțelegere a înscrierii persoanelor pe platforma de vaccinare și a perioadelor de înscriere.
Deși medicul de familie admite că a primit de la DSP Călăraşi instrucțiuni cu privire la modalitatea de înscriere, categoriile populaționale admise pentru fiecare etapă, se constată că acesta nu a respectat prevederile Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva Covid-19“, arată informarea transmisă Ministerului Sănătății de Direcția de Sănătate Publică a județului Călăraşi.

 

Ministerul Sănătăţii, apel la populaţie: Să dăm prioritate bunicilor noștri, persoanelor cu boli cronice și lucrătorilor din domenii esențiale

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii avertizează că „încă nu avem suficiente doze de vaccin pentru toți românii” şi face apel la populaţie „ca în a doua etapă a vaccinării împotriva COVID-19 să dăm prioritate bunicilor noștri, persoanelor cu boli cronice și lucrătorilor din domenii esențiale”.
„Avem mare încredere că medicii vor programa pentru vaccinare persoanele care chiar au nevoie.
Atunci când aceste reguli de prioritizare vor fi încălcate, situația va fi investigată urgent de Ministerul Sănătății”, mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

 

Primarul unei localități din Călăraşi s-a vaccinat împotriva COVID înainte să-i vină rândul: „Eu chiar nu am vrut să lezez pe cineva”

Primarul liberal al localității Alexandru Odobescu din județul Călărași, Niculae Eremia, s-a vaccinat deja împotriva COVID-19, deși nu este inclus în prima etapă de vaccinare.

Primarul Niculae Eremia a explicat pentru HotNews.ro că a reușit să se vaccineze fiindcă a rămas o doză nefolosită și „s-a putut”, susținând că el nu a vrut să ia locul nimănui, ci doar să îi îndemne pe oameni să se vaccineze, pentru că „lumea e reticentă”.

„RESPONSABILITATE! Prima doza de vaccin”, a scris pe Facebook primarul. Niculae Eremia a postat și o fotografie cu el în timp ce se vaccinează.

Niculae Eremia a declarat că a mers la centrul de vaccinare și a așteptat să vadă dacă rămâne vreo doză nefolosită.

„A fost programat asistentul medical de la noi (de la dispensarul din comună -n.r.) să își facă vaccinul. Mi s-a spus că eu nu pot să îl fac acum, că nu mă încadrez, și am zis că dacă există posibilitatea și rămâne vreun vaccin pot să stau să mă vaccineze și pe mine. Și a rămas și m-am vaccinat”, a declarat Eremia pentru Hotnews.

„Sunt mulți oameni în comună care nu vor să facă vaccinul. Băi, fraților, e foarte important vaccinul pentru toată lumea. Chiar dacă am contact cu atâtea persoane zilnic, nu îmi făceam probleme. Nu am vrut să lezez pe nimeni”.

Primarul a avut și un mesaj pentru cei care îl critică că a sărit peste rând pentru a-și face vaccinul anti-Covid: „V-am spus, am zis că dacă am posibilitatea să îl fac, îl fac, dacă nu, nu. Eu nu am vrut să sar rândul la nimeni. Dacă e vreo problemă și deranjez pe cineva nu mai fac al doilea vaccin. Eu chiar nu am vrut să lezez pe cineva. Nu m-a interesat să iau locul la nimeni, chiar nu e cazul. Am fost destul de răcit în ultima vreme, mi-am făcut două teste, au ieșit negative amândouă…Și am zis să fie un îndemn să fac vaccinul, dacă se poate”.

Întrebat unde anume s-a vaccinat, el a spus că a mers la centrul de vaccinare din Călărași, împreună cu asistentul și cu medicul de la dispensar, evitând să dea alte detalii.