Amendă de la Protecţia Consumatorului pentru magazinul din Odorheiu Secuiesc. Ce a păţit comisarul care a efectuat controlul

Un comisar de la Protecția Consumatorului s-a dus vineri dimineaţă la magzinul din Odorheiu Secuiesc unde a solicitat în limba română să fie servit. Povestea a fost identică cu cea a persoanei care a realizat înregistrarea cu vânzătoarea care refuză să îl servească pentru că vorbea în româneşte. 

01 sept. 2017, 11:12
Amendă de la Protecţia Consumatorului pentru magazinul din Odorheiu Secuiesc. Ce a păţit comisarul care a efectuat controlul

Pentru că este vorba despre o practică, nu despre un accident, a fost aplicată o amendă de 10.000 de lei, a declarat Comisarul şef regional, Sorin Susanu.

„Ca urmare a informaţiilor apărute, am dispus o autosesizare… Echipa trimisă de noi a supravegheat activitatea grill-ului respectiv şi a constatat că, în momentul în care un consumator încerca să discute în limba română cu vânzătoarea, ea nu reuşea să înţeleagă. Nu cunoştea corect limba română, nici după ce ne-am legitimat şi a venit managerul magazinului, persoana a arătat că nu stăpâneşte limba română. E inacceptabil, managerul a spus că nu poate solicita obligativitatea cunoaşterii limbii române, că ar fi o discriminare etnică. S-a aplicat o sancţiune de 10.000 de lei, o abatere repetată duce la suspendarea activităţii. Nu e un caz singular, există şi la alţi agenţi economici şi anumite unităţi”, a declarat Sorin Susanu pentru România TV.

Susanu a mai spus că, în 2015, acelaşi magazin a mai fost amendat cu 5.000 de lei, pentru că toate reclamele şi pliantele erau realitate exclusiv în limba maghiară, lucru discriminatoriu pentru consumatorii români.

Comisarul a precizat că sunt foarte multe probleme în zonă din cauza discrimănrii românilor în zonă. Chiar și OJPC Harghita a avut probleme, pentru că autoritățile locale i-au solicitat să dea jos de pe fațada sediului instituției stema României.

Imagini revoltătoare în Odorheiu Secuiesc. Un român din Bucureşti, umilit şi înjurat că nu ştie limba maghiară

Comisariatul Regional Braşov al ANPC s-a autosesizat în urma apariţiei pe reţelele de socializare a unui filmuleţ postat de un bărbat care susţine că a fost refuzat de o vânzătoare din Odorheiu Secuiesc, pentru că nu vorbea limba maghiară.

Comisarul şef al CRPC Braşov, Claudiu Susanu, a scris pe Facebook: „Ca urmare a vizionării acestei filmări, CRPC Braşov se autosesizează!!”.

Susanu face referire la un film postat pe reţelele de socializare, intitulat „Străin în ţara mea”, în care un bărbat încearcă să cumpere mici într-un supermarket din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita. Bărbatul cere o porţie de mici, iar vânzătoarea ia banii şi spune ceva foarte încet, la care bărbatul o întreabă dacă l-a înjurat, iar femeia răspunde „semmi” (nimic – n.r.).

Vânzătoarea nu mai reacţionează la insistenţele bărbatului, dar nici nu îl serveşte, iar acesta cere persoanelor prezente să îi traducă ce spune vânzătoarea.

„De ce nu mă serviţi, pentru că sunt român?”, întreabă bărbatul, iar un client care stă la coadă îi răspunde: „Dacă nu ştie româneşte, nicio problemă, dar măcar să ştiţi dvs. ungureşte”.

Persoanele aflate la coadă îi spun clientului că trebuie să vorbească limba maghiară, pentru că se află în Ţinutul Secuiesc.

În momentul în care bărbatul întreabă de ce trebuie să ştie limba maghiară în România, o tânără care stă la coadă îi răspunde: „Pentru că cerul e albastru”.