Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și refuză accesul acestei persoane în apartament. Sancțiuni extrem de drastice pentru cei care nu respectă legea

Românii care locuiesc la bloc riscă să primească o amendă usturătoare dacă nu primesc această persoană în apartament.

20 mart. 2023, 17:17
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care locuiesc la bloc și refuză accesul acestei persoane în apartament. Sancțiuni extrem de drastice pentru cei care nu respectă legea
Amendă usturătoare pentru românii care stau la bloc și nu respectă aceste reguli

Se întâmplă de multe ori ca cei care dețin un apartament să decidă în mod unilateral să facă modificări în acesta, ba chiar chiriași acestora să facă modificări fără a înștiința proprietarul și, implicit, asociațiile de locatari. Astfel de situații, potrivit legislației în vigoare, pot aduce la o amendă de până la 3.000 de lei. Făptuitorii pot fi sancționați de lege dacă refuză accesul în apartament în anumite situații.

Pentru reorganizarea administrațiilor de bloc, în 2018 a fost introdusă Legea 196/2018 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condiminiilor. Aici sunt prevăzute în mod explicit și prevederile regulamentului de bloc, de la modul de închiriere, și până la diferitele modificări pe care un proprietar dorește să le facă în apartament.

Citește și: Ce amendă primesc șoferii care nu fac asta când parchează. Detaliul din Codul Rutier pe care puţini îl ştiu!

Aceste prevederi trebuie respectate și de chiriași și de persoanele găzduite pentru puțină vreme, dar și de cei care se află în trecere prin bloc. Cei care încalcă regulile pot primi o amendă.

„(5) Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu sau persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată în condominiu sunt obligați să respecte regulamentul condominiului. Responsabilitatea informării chiriașilor și a persoanelor care tranzitează condominiul referitor la prevederile regulamentului condominiului aparține proprietarului.

(6) În cazul nerespectării regulamentului condominiului de către unul dintre proprietari sau chiriași, ceilalți proprietari pot sesiza președintele”, se arată în Legea 16/2018.

Amendă de până la 3.000 de lei și în alte cazuri

Un locatar sau un proprietar poate primi o amendă de 3.000 de lei și în cazul în care ia decizia de a face anumite modificări care ar putea afecta întregul bloc, fără să anunțe Asociația de locatari, sau în cazul în care „un în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor”.

În Legea 196/2018 se arată și faptul că, în cazul în care există anumite situații care ar putea aduce prejudiciu imobilelor, persoana care locuiește în acel apartament trebuie să permită accesul președintelui sau administratorului de bloc în locuință, în caz contrat riscă o amendă.

Citește și: Amendă de până la 5.000 lei dacă ai această plantă în curte. Autoritățile locale încep verificările în curând

„Art.31 (1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.”

Dacă Asociația de locatari ia decizia de a angaja firme care să se ocupe de anumite reparații, iar un proprietar este prejudiciat în vreun fel, plata despăgubitilor va fi susținută de Asociație sau de firma care a fost contractată pentru reparații.

„(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.

(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.”