Amendă de până la 5.000 lei dacă ai această plantă în curte. Autoritățile locale încep verificările în curând

În ultimii ani, tot mai multe persoane au dezvoltat alergie la ambrozie. Creșterea numărului de persoane care ajung la medic din cauza acestei plante a determinat autoritățile să dea o legea prin care să oblige persoanele sau firmele deţinătoare de terenuri să le curețe și să distrugă ambrozia. 
Alina Costache
15 mart. 2023, 14:44
Amendă de până la 5.000 lei dacă ai această plantă în curte. Autoritățile locale încep verificările în curând

Legislația din România obligă firmele și persoanele fizice proprietare de terenuri să le cureţe anual de ambrozie. În fiecare an, autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu fac controale în țară.

Legea 62/2018 îi obligă pe proprietarii de terenuri din România ca până la data de 30 iunie a fiecărui an să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, “pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

 

Amendă de până la 5.000 lei dacă ai această plantă în curte

În perioada 1 – 15 iulie, vor fi trimise primele avertismente către proprietarii de terenuri cu ambrozie. Dacă nu se conformează, începând cu 16 iulie și până la 31 octombrie, proprietarii de terenuri cu ambrozie care nu s-au conformat avertismentelor date de autorităţile locale pot fi amendaţi.

Amenzile pentru necurăţarea terenurilor de ambrozie pot ajunge până la 20.000 lei. Mai exact, Legea 129/2020 prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice pentru nerespectarea regulilor privind combatea ambroziei.

Citește și: Alergia la polen: Simptome și metode de prevenție

 

Alergia la ambrozie, afecțiunea care se poate transforma în astm

Alergia la ambrozie este o afecțiune exrem de frecventă care afectează în medie 480.000 de români, ceea ce înseamnă peste 5% din populațoa țării noastre. Persoanele alergice la ambrozie sunt în număr aproape la fel de mare precum cei care suferă de diabet zaharat.

Cei care sunt alergici la polenul de ambrozie pot dezvolta rinoconjunctivită, o afecțiune care netratată poate evolua în astm.

Deși persoanele alergice consideră că primăvara este perioada în are polenul îi poate afecta cel mai mult, ambrozia are o perioadă maximă de polenizare în perioada august-septembrie și poate dura până în luna octombrie. În perioada august-octombrie, ambrozia poate cauza rinita alergică, cunoscută și sub denumirea de „febra fanului”.

Specia de ambrozie cea mai răspândită în țara noastră și care se face vinovată de alergiile românilor este Ambrosia artemisiifolia, cunoscută popular sub denumirea de iarbă de paragină.

Răpândirea polenulu se face cu ajutorul vântului, iar o singură plantă poate elibera miliarde de particule de polen si pana la 30.000 de semințe, care pot rămâne în stare germinativă timp de 40 de ani.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!